ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά στο Μάτι: Ανεκπλήρωτες οι κυβερνητικές υποσχέσεις για γρήγορη αποκατάσταση λένε οι κάτοικοι

Πυρκαγιά στο Μάτι: Ανεκπλήρωτες οι κυβερνητικές υποσχέσεις για γρήγορη αποκατάσταση λένε οι κάτοικοι
AP Photo/Petros Giannakouris

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους στο Μάτι, με τη συντονιστική επιτροπή (ΣΕΚΜΑ) να καταγγέλλει πως εννέα μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου οι «κυβερνητικές υποσχέσεις για την γρήγορη αποκατάσταση της περιοχής παραμένουν ανεκπλήρωτες».

Όπως τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων - Μάτι Αττικής, «παρά τις προσωπικές δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για την αποκατάσταση της περιοχής με διαδικασίες fast track, το Μάτι παραμένει καταστραμμένο».

«Οι κάτοικοι στο Μάτι αισθανόμαστε απόγνωση και αγανάκτηση, αντιμετωπίζοντας καθημερινά προβλήματα που παραμένουν άλυτα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να τα επιλύσουν, χωρίς την απαραίτητη πολιτική βούληση» τονίζει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αφότου διαπίστωσε την αδράνεια και την αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα στις 30 Μαρτίου 2019 ζητώντας του να επιληφθεί προσωπικά του θέματος.

«Δυστυχώς, 20 μέρες πέρασαν και ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά μας για συνάντηση μαζί του καίτοι από την ημέρα της αποστολής το γραφείο του μας ανακοίνωσε πως έλαβαν γνώση και θα επανέλθουν» αναφέρει η ανακοίνωση, και συνεχίζει: «Η ΣΕΚΜΑ, υπερβαίνοντας τις δυνάμεις της, προσπάθησε και προσπαθεί να συνεργαστεί με το σύνολο των αρμόδιων Υπουργείων, ενώ οι πόρτες τους έχουν σφραγίσει ερμητικά τους τελευταίους 4 μήνες. Οι κάτοικοι στο Μάτι ζητούμε από την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα επιβίωσης των εγκαυματιών, διαβίωσης των πληγέντων, έκδοσης αδειών και αποκατάστασης του οικισμού μας».

Κλείνοντας την ανακοίνωση, οι κάτοικοι του Ματιού καλούν τον πρωθυπουργό, όπως αναφέρουν, να επιδείξει πως πράγματι «έχει την απαραίτητη ευαισθησία για να γίνουν πράξη όσα υποσχέθηκε στους κατοίκους στην προ πέντε μηνών επίσκεψή του στο Μάτι, στις 27 Νοεμβρίου 2018».

Η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων έδωσε, μάλιστα, στη δημοσιότητα και την επιστολή της στον πρωθυπουργό.

Ολόκληρη η επιστολή:

Μάτι 30/3/2019 Προς τον Πρωθυπουργό

Αξιότιμε Κε Πρωθυπουργέ,

Το Μάτι 8 μήνες μετά την φονική πυρκαγιά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, η άμεση δρομολόγηση και επίλυση των οποίων καθίσταται επιτακτική. Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη μια συνάντηση μαζί σας για την επιτάχυνση της επίλυσης όλων των προβλημάτων.

Στο διάστημα αυτό των 8 μηνών η ΣΕΚΜΑ συνεργάστηκε κυρίως με τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Κο Σπίρτζη, του οποίου η παρουσία μέχρι τον Δεκέμβριο ήταν συχνή, καθώς και με άλλα Υπουργεία και αρμόδιες υπηρεσίες. Για κάποια ζητήματα δόθηκαν λύσεις. Μένουν όμως ακόμη αρκετές εκκρεμότητες, για την επίλυση των οποίων η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά έχετε δεσμευτεί. Παρά τις πολυάριθμες Υπουργικές αποφάσεις & εγκυκλίους ανακύπτουν συνεχώς γραφειοκρατικά θέματα, τα οποία δεν επιτρέπουν στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν με τους ταχείς ρυθμούς, που απαιτούνται & που είμαστε πεπεισμένοι ότι και εσείς ο ίδιος αλλά και η κυβέρνησή σας επιθυμείτε.

Στις 17/3 υπηρεσιακοί παράγοντες διαφόρων διευθύνσεων του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παρευρέθησαν σε εκδήλωση των κατοίκων, που διοργανώθηκε από την ΣΕΚΜΑ. Σε σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν αναφορικά με τις εργασίες αποκατάστασης της περιοχής και των κατοικιών ακούσαμε πολλές φορές από τους αρμόδιους ότι για την οριστική επίλυση, απαιτείται εγκύκλιος/ Υπουργική Απόφαση/ Κοινή Υπουργική Απόφαση δηλαδή με 2 λέξεις, πολιτική απόφαση και αντίστοιχη νομοθέτηση, πράγμα που είναι αδύνατον να γίνει σύντομα χωρίς τη δική σας παρέμβαση.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ) με την παρούσα επιστολή επιθυμεί να σας επιστήσει την προσοχή στα ενδεικτικώς αναφερόμενα ακόλουθα θέματα, ζητώντας παράλληλα άμεση συνάντηση μαζί σας. 1. Η απομάκρυνση αμιαντούχων υλικών από ιδιοκτησίες έχει σταματήσει εδώ και 3 μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία αλλά και το άμεσο μέλλον της περιοχής, όσον αφορά την επιβίωση των επιχειρήσεων και του τουρισμού. Το θέμα απαιτεί να ενσκήψετε σε αυτό άμεσα και ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα θέματα της αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής. Αξιώνουμε ένα περιβάλλον ασφαλές για εμάς, τα παιδιά μας αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής. 2. Οι αδειοδοτήσεις για επισκευές των κατοικιών προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς ενώ δεν προχωρούν καθόλου οι άδειες για τις ανακατασκευές κατοικιών, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων με την Πολεοδομία και λοιπών θεμάτων, που άπτονται της Διεύθυνσης Δασών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 3. Καμία πληροφόρηση δεν έχουμε όσον αφορά το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο, γεγονός που αποτελεί την σφοδρή επιθυμία όλων μας. Αναμένουμε να κληθούμε εγκαίρως στην σχετική διαβούλευση. 4. Όσον αφορά στους εγκαυματίες αρκετά προβλήματα έχουν επιλυθεί, εκκρεμούν όμως ακόμη σοβαρά θέματα αποζημιώσεων & κάλυψης των αναγκών αποκατάστασής τους.

Ευνόητο πως η λίστα προβλημάτων δεν τελειώνει εδώ παρά συνεχίζεται με τις κατεδαφίσεις, που έχουν σταματήσει, την αδυναμία του Υπουργείου ΥΜΕ να υλοποιήσει αδαπάνως τις μελέτες επισκευής ή ανέγερσης κατοικιών, τον ορισμό των αξόνων των δρόμων, που εκκρεμεί, την αποζημίωση για τον περιβάλλοντα χώρο, που αποκλείει όσα σπίτια δεν κάηκαν, τον αποκλεισμό από τις μεταγραφές φοιτητών/φοιτητριών οικογενειών με κατεστραμμένη δευτερεύουσα κατοικία και άλλα πολλά.

Παρά τις προσωπικές σας δεσμεύσεις για την αποκατάσταση της περιοχής με διαδικασίες fast track, η πραγματικότητα είναι ότι το σύνολο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων αδυνατούν να συντονισθούν και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Στο Μάτι αυτήν την στιγμή, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, δεν γίνονται εργασίες. Το ερχόμενο καλοκαίρι προοιωνίζεται πολύ δύσκολο για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης ενός παραθεριστικού οικισμού, λαμβανομένων υπόψη και των ακυρώσεων των τουριστικών πρακτόρων, που έρχονται σωρηδόν στα ξενοδοχεία.

Κε Πρωθυπουργέ η ΣΕΚΜΑ θα συνεχίσει την προσπάθεια διαλόγου με το σύνολο των αρμοδίων, εντοπίζοντας και υπογραμμίζοντας όποιο πρόβλημα προκύπτει. Με δεδομένη την ευαισθησία σας για την περιοχή, ζητούμε από εσάς να κάνετε όλες τις ενέργειες, που απαιτούνται, ώστε να υπάρξει γρήγορος και αποτελεσματικός συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, για την ταχεία και ολοκληρωμένη αποκατάσταση του τόπου μας.

Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση, την οποία κρίνετε σκόπιμη, και αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας για άμεση συνάντηση.

Με εκτίμηση Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων - Μάτι Αττικής ( ΣΕΚΜΑ)

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ