ΕΛΛΑΔΑ

Διακοπή της δίκης για το «σχέδιο Πυθία» και τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Διακοπή της δίκης για το «σχέδιο Πυθία» και τις τηλεφωνικές υποκλοπές
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για τις 14 Μαΐου διεκόπη η εκδίκαση της υπόθεσης για το αποκαλούμενο «σχέδιο Πυθία» και τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Στον απόηχο των τελευταίων αποκαλύψεων γύρω από το «σχέδιο Πυθία» το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο -χωρίς να έχει μπει στην ουσία της υπόθεσης- προχώρησε στη διακοπή, κληρώνοντας τους τέσσερις ενόρκους που μαζί με τους τρεις τακτικούς δικαστές, θα εκδικάσουν την υπόθεση.

Την ίδια στιγμή, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη δήλωσε κώλυμα στο πρόσωπό του, ενημερώνοντας το δικαστήριο μέσω συνεργάτη του πως δεν θα μπορούσε να παρασταθεί στη δίκη σήμερα.

Δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο Basil William, πρώην υπάλληλος της αμερικάνικης πρεσβείας, στον οποίο έχει αποδοθεί το κακούργημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας από κοινού με άγνωστους δράστες κατ’ εξακολούθηση που αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005.

Σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης ήδη από το 2015.

Παρόντες στο δικαστήριο σήμερα βρέθηκαν με την ιδιότητα του μάρτυρα οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής και Κώστας Μπίκας, ο πρώην υποδιοικητής Σεραφείμ Τσιτσιμπής και ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κατασκοπείας, Κωνσταντίνος Αγγελάκης.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ανακριτή Δ. Φούκα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών (2004-2005) και του σχεδίου «Πυθία» που αφορούσε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William Bsail, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η εμπλοκή του πρώην υπουργού, Μιχ. Καρχιμάκη, δεν αφορά τις δύο βασικές δικογραφίες για το «σχέδιο Πυθία» και τις τηλεφωνικές υποκλοπές, αλλά σχετίζεται με τη φερόμενη διαρροή απόρρητων εγγράφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ