ΕΛΛΑΔΑ

Μαφία των φυλακών: Ενώπιον του ανακριτή ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Μαφία των φυλακών: Ενώπιον του ανακριτή ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Χαμογελαστός και κρατώντας έναν μεγάλο πορτοκαλί φάκελο έφτασε στο Εφετείο συνοδευόμενος από αστυνομικούς ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών».

Ο γνωστός ποινικολόγος βγήκε από το ασανσέρ του 7ου ορόφου του Εφετείου όπου τον περίμεναν η κόρη του Μαρία Ελένη Λυκουρέζου, η οποία έσπευσε να τον αγκαλιάσει και να τον φιλήσει, τα δυο παιδιά του από τον πρώτο του γάμο, συνεργάτες του καθώς και η σύντροφος του Νατάσσα Καλογρίδη.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε οδηγηθεί στο γραφείο του ανακριτή και ο δεύτερος δικηγόρος, επίσης, κατηγορούμενος στην υπόθεση. Τον Θεόδωρο Παναγόπουλο περίμενε η οικογένεια και οι συνεργάτες του.

Τι θα υποστηρίξουν

Σε χωριστά κελιά, στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, πέρασαν το Σαββατοκύριακο, οι δύο γνωστοί ποινικολόγοι.

Υπενθυμίζεται ότι το κατηγορητήριο που τους βαραίνει αφορά στη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και την απόπειρα εκβίασης.

Και οι δύο αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, να αρνηθούν τις κατηγορίες.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος δεν θα απαντήσει καθόλου στο κατηγορητήριο του ανακριτή για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση καθώς θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκεται εντελώς στον αέρα. Θα τοποθετηθεί μόνο για την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου.

Θα υποστηρίξει ότι ουδέποτε ζήτησε τα χρηματικά ποσά που αναφέρονται με αντάλλαγμα την υποχώρηση της πολιτικής αγωγής από την απόπειρα δολοφονίας του Αντωνόπουλου για την οποία έχει καταδικαστεί πρωτόδικα ο Φλώρος ως ηθικός αυτουργός.

Την ίδια γραμμή αναμένεται να τηρήσει και ο Θεόδωρος Παναγόπουλος, ο οποίος θα υποστηρίξει ότι ανέλαβε την υπόθεση μόλις το 2017 και ουδέποτε συμμετείχε σε συνάντηση κατά την οποία ζητήθηκαν οικονομικά ανταλλάγματα.

Αγωγή κατά Παπακώστα

Αγωγή σε βάρος της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα προτίθεται να καταθέσει ο συνήγορος υπεράσπισης του ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής με αφορμή δηλώσεις της για την υπόθεση της αποκαλουμένης «μαφίας των φυλακών».

Κατά τον κ. Κονταξή, η υφυπουργός διαρκούσης της ανάκρισης και λίγο πριν απολογηθεί ο κατηγορούμενος ποινικολόγος έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια για την επιτυχία της, στην Αντιτρομοκρατική, με δηλώσεις της στη δημόσια τηλεόραση αναφέροντας πως «ξεκαθάρισε η κόπρος του Αυγεία».Ο συνήγορος του κατηγορουμένου ποινικολόγου προανήγγειλε την κατάθεση αγωγής σε βάρος της κ. Παπακώστα, η οποία, όπως εκτίμησε, παραβίασε κατάφωρα το τεκμήριο αθωότητας του κάθε κατηγορουμένου, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλωστε θεσπίσει, με νόμο ο οποίος προβλέπει μάλιστα και κυρώσεις για οποιονδήποτε που τον παραβιάζει.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κονταξής αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η υπεράσπιση του πολίτη Λυκουρέζου δεν απαιτεί τίποτα άλλο παρά την πιστή εφαρμογή του νόμου. Χθες η κυρία ονόματι Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, προέβη σε απαράδεκτες δηλώσεις αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης, οι οποίες δηλώσεις αποφαίνονται για την ενοχή ή την αθωότητα των συλληφθέντων δυο δικηγόρων. Θυμίζω ότι η Ελληνική Βουλή, πριν από ένα μήνα, με τις ψήφους της κας Παπακώστα ψήφισε νόμο ο οποίος απαγορεύει δια ροπάλου την έκφραση απόψεων όσον αφορά εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τον ίδιο νόμο τον οποίο ψήφισε η κα Παπακώστα, τον ίδιο νόμο παραβίασε και ο ίδιος νόμος προβλέπει κυρώσεις. Αύριο το πρωί στις 9 προ της απολογίας του κ. Λυκουρέζου θα κατατεθεί αγωγή σ βάρος της κας Παπακώστα, προς πιστή εφαρμογή του νόμου τον οποίο η ίδια ψήφισε και η οποία με τις δηλώσεις της παραβίασε κατάφωρα, το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε υπόπτου ή κατηγορουμένου, του τεκμηρίου αθωότητας. Σημειώνω πως δεν έχει απολογηθεί καν ο κ. Λυκουρέζος και πάρα ταύτα έχει δημιουργηθεί με ευθύνη και κυβερνητικών αξιωματούχων και βάση του εντάλματος σύλληψης το οποίο εξεδόθη ένα νοσηρό αρνητικό κλίμα, το οποίο ελπίζω να μην επηρεάσει την ποινική του μεταχείριση».

Τι είπε η Κ. Παπακώστα

Στις δηλώσεις της η κ. Παπακώστα, αφού έδωσε συγχαρητήρια στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι είναι μια ακόμη επιτυχία της, λυπάμαι βέβαια, διότι το κύκλωμα αυτό, το οποίο ήταν ένα κύκλωμα το οποίο διαβιούσε λάθρα επί χρόνια ολόκληρα, είχε στους κόλπους του συναδέλφους δικηγόρους. Ελπίζω αυτό να μην συνεχιστεί, οι υπηρέτες της δικαιοσύνης όπως είμαστε εμείς οι δικηγόροι πρέπει να είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη, της Θέμιδας και του δικαίου».

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόσθεσε: «Χαίρομαι όμως πάρα πολύ που υπάρχουν υπηρεσίες όπως είναι η αντιτρομοκρατική αλλά και άλλες οι οποίες πραγματικά επαγρυπνούν. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω, ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς διότι νυχθημερόν εργάζονται υπηρεσίες οι οποίες έχουν εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό με ζήλο, με αφοσίωση, με σχέδιο και μεθοδικότητα για την ασφάλειά τους αλλά κυρίως για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Θέλω να τους συγχαρώ και θέλω να πω ότι ήταν μια πολύ μεγάλη υπόθεση η οποία είχε και θύματα, είχε και απειλή θυμάτων και με αυτή την έννοια νομίζω ότι ξεκαθάρισε η κόπρος του Αυγεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ