ΕΛΛΑΔΑ

Καυτός Γενάρης με αγροτικές κινητοποιήσεις σ' όλη την Ελλάδα

Καυτός Γενάρης με αγροτικές κινητοποιήσεις σ' όλη την Ελλάδα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη θα στηθούν μπλόκα σ' όλη τη χώρα, με στόχο να ενταθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε στην τελευταία σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ενώ πανέτοιμοι δηλώνουν και οι Βορειοελλαδίτες αγρότες. Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει την οργή των αγροτών μεταθέτοντας τη συζήτηση για το φορολογικό την Άνοιξη και ενσωματώνοντας μέσω τροπολογίας στο σύμφωνο συμβίωσης ότι θα είναι λιγότερο αυστηρές οι ποινές για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις.

Φορολογικό, ασφαλιστικό και αύξηση κόστους παραγωγής που απειλεί τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων είναι μεταξύ των αιτημάτων των παραγωγών της χώρας.

Οι προετοιμασίες για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων άρχισαν στη Θεσσαλία και δυο μέρες μετά τη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων του νομού Καρδίτσας, όπου αποφάσισε από τις 7 Γενάρη τα τρακτέρ να βγουν στις πλατείες των χωριών, περιμένοντας το «σινιάλο» για να ξεκινήσουν προς το σημείο όπου θα στηθεί το κύριο μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών.

«Με τη φορολόγηση να οδεύει προς το 26% από το πρώτο ευρώ, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και την προκαταβολή του 75% του φόρου, η κατάσταση για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα είναι τραγική» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, που αριθμεί 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

Ακόμα χωρίς αποζημιώσεις οι ροδακινοπαραγωγοί

«Δεν φτάνει που έπονται όλες αυτές οι δυσμενείς αλλαγές, οι ροδακινοπαραγωγοί της Β. Ελλάδας έχουν επιπλέον λόγους να αγκομαχούν, αφού ενώ πουλήσαμε κάτω της τιμής κόστους, δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ για τη ζημιά που εξακολουθούμε να έχουμε λόγω του ρώσικου εμπάργκο» πρόσθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως εξήγησε, «πέρυσι λάβαμε κάποια ποσά ως ενίσχυση τιμής στην παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου που διαθέσαμε, φέτος όμως δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ και η ζημιά μας είναι τεράστια».

Συνάντηση με Τσίπρα ή με Καμμένο

Εντός της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον Τάσο Χαλκίδη, αναμένεται να έχουν συνάντηση είτε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είτε με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, προκειμένου να συζητήσουν τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Μετά τη συνάντηση αυτή, η Πρωτοβουλία θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση, προκειμένου να επανακαθορίσει τη στάση της σε ό,τι αφορά το πεδίο των κινητοποιήσεων.

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Να σημειωθεί ότι σε κοινή γραμμή με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων βρίσκονται οι: Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, Σύλλογοι Νέων Αγροτών, Επιτροπές Αγώνα (Συνεταιριστές), η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και Ανεξάρτητοι Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Στις Σέρρες, οι αγρότες έχουν προγραμματίσει ανοιχτή συγκέντρωση για τις 8 Ιανουαρίου, στις 7 το βράδυ, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ασφαλιστικό, φορολογικό και το υψηλό κόστος παραγωγής, είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος και που αποτελούν και τα πεδία τριβής των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα με την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Με τα τρακτέρ στην Αθήνα οι αγρότες στις 18 Νοέμβρη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ