ΕΛΛΑΔΑ

Δήμαρχος Καλαμάτας για το νεκρό εικονολήπτη: Είναι ο μοναδικός θάνατος στα 200 χρόνια σαϊτοπόλεμου

Δήμαρχος Καλαμάτας για το νεκρό εικονολήπτη: Είναι ο μοναδικός θάνατος στα 200 χρόνια σαϊτοπόλεμου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Την εκτίμηση ότι κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν θα αναλάβει την ευθύνη στο μέλλον να συνεχίσει να υποστηρίζει το έθιμο του σαϊτοπόλεμου, εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.

«Δυστυχώς χάσαμε ένα από τους καλύτερους ανθρώπους, εργάτη στα ΜΜΕ, δημοσιογράφο, τεχνικό [...] Είναι ο μοναδικός θάνατος στα 200 χρόνια, στα οποία υπάρχει ο συγκεκριμένος θεσμός του σαϊτοπολέμου», είπε σε συνέντευξή του ο κ. Νίκας

«Υπάρχει ένας θεσμός που είναι ημιπαράνομος. Η Πολιτεία κλείνει τα μάτια για τους θεσμούς που υπάρχουν στην περίοδο του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες εποχές του χρόνου, όπως οι εκδηλώσεις που γίνονται στη Χίο ή στη Καλαμάτα και στον συγκεκριμένο θεσμό του σαϊτοπολέμου [...] Μετά το γεγονός αυτό δεν θεωρώ ότι η πόλη οργανωμένα θα μπορέσει να συνεχίσει αυτό το έθιμο».

«Προφανώς», τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, «άδεια δεν μπορεί να δοθεί [...] ο θάνατος του ανθρώπου είναι μια καμπή γι' αυτό τον θεσμό. Εκτιμώ πως κανένα δημοτικό συμβούλιο στο μέλλον -σημειωτέον οι αποφάσεις ήταν μέχρι σήμερα ομόφωνες- δεν θα αναλάβει την ευθύνη να συνεχίσει να υποστηρίζει αυτό τον θεσμό».

«Φοβάμαι ότι ο θεσμός αυτός, με τον θάνατο, φτάνει στο τέλος του», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM»

Ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση με την Πολιτεία για τον καθορισμό ενός θεσμικού πλαισίου για το έθιμο.

«Μπορούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι κάτω με την Πολιτεία και να προσδιορίσουμε το θεσμικό πλαίσιο; Εμείς εκλιπαρούμε χρόνια τα συναρμόδια υπουργεία να γίνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το πώς ακριβώς θα γίνεται. Αυτό είναι το θέμα [...] Βεβαίως ο κ. Θεοδωρακάκης δεν ξανάρχεται, βεβαίως είναι κάτι που μπορεί να αφιερωθεί στη μνήμη του. Νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος (σ.σ το έθιμο του σαϊτοπολέμου) να διασωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας.

Εκτίμησε δε, πως το έθιμο του σαϊτοπολέμου «είναι ταυτισμένο με την πόλη της Καλαμάτας», με «καμιά δεκαριά περιοχές γύρω από την πόλη αλλά και ξενοδοχεία, τα οποία αρέσκονται στο να οργανώνουν αυτό το έθιμο», ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για ενδεχόμενες μη οργανωμένες εκδηλώσεις στο μέλλον, εφόσον τερματιστεί η κεντρική διοργάνωση.

«Το τέλος του θεσμού δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να ρίχνουν (σ.σ πολίτες) μπομπάκια ή σαΐτες. Αυτό θα συνεχίσουν να το κάνουν με άναρχο τρόπο, δεν είναι κάτι που σταματάει», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της επιβολής προστίμων αναφέρθηκε στην κατανομή των αρμοδιοτήτων σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Εμείς δεν είμαστε αστυνομία, αυτά είναι δουλειά της αστυνομίας. Σε όλες τις χώρες γίνονται εκδηλώσεις και χρησιμοποιούνται ανάλογα υλικά, αν θέλουμε όμως να υπάρχει μια εμπλοκή και προστασία της Ελληνικής Αστυνομίας, πρέπει να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για αυτές τις εκδηλώσεις, που να ορίζει κανόνες και όρους και ποιοι του επιβλέπουν αυτούς και τι γίνεται», απάντησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ