ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά 2019: Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις - Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Πρωτομαγιά 2019: Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις - Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί
EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Σε κλοιό κινητοποιήσεων βρίσκεται σήμερα η χώρα, ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς, με τα συνδικάτα να πραγματοποιούν συλλαλητήρια, πορείεςκαι εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αρκετές άλλες πόλεις. 

Με σύνθημα «η Πρωτομαγιά είναι απεργία, όχι αργία», κόμματα, οργανώσεις και σωματεία βάσης δίνουν ραντεβού στους δρόμους των περισσότερων πόλεων της χώρας.

Συγκεκριμένα, για την Αθήνα, το ΠΑΜΕ έχει καλέσει σε συγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Συντάγματος, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00.

Στις 10:30 αναμένεται να ξεκινήσουν οι συγκεντρώσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επί της Πατησίων, από μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σωματεία βάσης και αντιεξουσιαστές.

Οι πορείες που θα πραγματοποιηθούν, θα κινηθούν από την Ομόνοια και τη Σταδίου προς το Σύνταγμα και τη Βουλή και για το διάστημα που θα βρίσκονται σε εξέλιξη, η Τροχαία θα διακόπτει την κυκλοφορία στους δρόμους (Πατησίων, Ομόνοια, Σταδίου, Σύνταγμα, Πανεπιστημίου) στους οποίους θα βρίσκονται διαδηλωτές.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του ηλεκτρικού (πρώην ΗΣΑΠ), τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, αλλά και ο σιδηρόδρομος, (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων, που θα συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά.

Το μετρό και το τραμ θα λειτουργεί από τις 9.00 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας, αφού, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία των εργαζομένων, ΣΕΛΜΑ, ΣΕΤ και ΣΕΚΕΛΜΑ, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9.00 το πρωί. Τα δρομολόγιά τους ωστόσο θα έχουν κατά βάση το πρόγραμμα της Κυριακής.

Ακινητοποιημένα, επίσης, θα είναι και τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού και των τουριστικών δρομολογίων λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

Σε 24ωρη απεργία βρίσκεται και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Οι κινητοποιήσεις αφορούν τα πλοία όλων των κατηγοριών και ξεκίνησαν από τις 00.01 τα ξημερώματα έως 24.00 τα μεσάνυχτα της Πρωτομαγιάς.

Η ΠΝΟ ζητά απο την κυβέρνηση να δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα του κλάδου, και ζητά την μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία.

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις για την εργατική Πρωτομαγιά θα πραγματοποιηθούν, ταυτόχρονα, και στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, το ΠΑΜΕ καλεί σε προσυγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 10:30, ενώ εξωκοινοβουλευτική αριστερά, σωματεία και αντιεξουσιαστές δίνουν «ραντεβού» στις 11:00, στην Καμάρα.

Συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματιστεί για την Πρωτομαγιά σε δεκάδες ακόμη πόλεις, όπως, μεταξύ άλλων, τα Γιάννενα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Πάτρα, ο Βόλος, η Λάρισα, η Λαμία, η Καβάλα, η Καστοριά, ο Πολύγυρος, το Αγρίνιο, η Καλαμάτα και το Λαύριο.

Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργεί ο Οργανισμός Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), μετά την απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων του Οργανισμού να συμμετάσχει στις απεργιακές εκδηλώσεις που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΕΚΘ για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Η νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή 1Ν «ΚΤΕΛ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» θα λειτουργήσει κανονικά, όπως επίσης θα λειτουργήσουν κανονικά και τα ειδικά διασκευασμένα λεωφορεία για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ.

Αναλυτικά ο πίνακας στον οποίο αναφέρονται οι γραμμές, ο αριθμός λεωφορείων και οι ώρες κυκλοφορίας ανά γραμμή (πρώτο- τελευταίο δρομολόγιο) είναι διαθέσιμα στον σύνδεσμο: http://oasth.gr/#el/news/Me-proswpiko-asfaleias-thn-1h-Maioy-2019

ΔΗΜΟΦΙΛΗ