ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά 2019: Πορείες και συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Πρωτομαγιά 2019: Πορείες και συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Σε κλοιό διαδηλώσεων βρίσκεται σήμερα, Πρωτομαγιά, η χώρα καθώς συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία και φορείς πραγματοποιούν συλλαλητήρια, πορείες και εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα πόλεις.

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα για την εργατική Πρωτομαγιά, η οποία όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος είχε πάρα πολύ κόσμο με την πλατεία Συντάγματος να είναι σχεδόν γεμάτη.

Αντίθετα, απογοητευτική ήταν η εικόνα στην πλατεία Κλαυθμώνος όπου στις 11:00 το πρωί είχε αντίστοιχη συγκέντρωση η ΓΣΕΕ με ελάχιστο κόσμο και μερικούς συνδικαλιστές, οι οποίοι απτόητοι μιλούσαν σε άδεια πλατεία. Μέχρι τις 12:00 περίπου το μεσημέρι είχε μαζευτεί ακόμη και η εξέδρα από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Ακριβώς αντίθετη ήταν η εικόνα στο πολυτεχνείο όπου είχαν συγκέντρωση τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Η πορεία ξεκίνησε για την πλατεία Συντάγματος περίπου στις 12:15 το μεσημέρι από το Πολυτεχνείο με το μπλοκ της ΛΑΕ να προπορεύεται. Περίπου 3000 άτομα με διάφορα μπλοκ οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και πρωτοβάθμιων σωματείων συμμετείχαν στη διαδρομή προς την πλατεία Συντάγματος.

Στη Θεσσαλονίκη, σε απεργία και συγκέντρωση έχει καλέσει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έξω από τις εγκαταστάσεις του ενώ το ΠΑΜΕ έχει καλέσει σε συγκέντρωση, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Ανάλογες απεργιακές διοργανώνουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα αλλά και το ΠΑΜΕ σε διάφορες πόλεις της χώρας.

«Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του οκτάωρου, την κοινωνική ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, κ.ά.» θυμίζει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της. Όπως επισημαίνει, «στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια, ο κόσμος της εργασίας, οι μη προνομιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες, βίωσαν με εφιαλτικό τρόπο τις μνημονιακές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, που οδήγησαν το 40% του πληθυσμού στην απόλυτη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό». «Ο φετινός εορτασμός για εμάς τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους, τους επιστήμονες, πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για ενωτικούς αγώνες, με στόχο την ανατροπή αυτών των πολιτικών» σχολιάζει η ΑΔΕΔΥ.

Από την μεριά του, το ΠΑΜΕ καλεί σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει με σύνθημα «Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση & τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους – Με σωματεία εργατών όχι των κυβερνήσεων & των εργοδοτών».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ