ΕΛΛΑΔΑ

Γεώργιος Παπανικολάου: Οι δύο φορές που έφτασε μια ανάσα από το Νόμπελ

Γεώργιος Παπανικολάου: Οι δύο φορές που έφτασε μια ανάσα από το Νόμπελ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΤ Α.Ε./STR

Ο μεγάλος Έλληνας γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, εύρυτερα γνωστός για το φημισμένο  «τεστ Παπ», είναι το τιμώμενο πρόσωπο του σημερινού doodle της google. O Παπανικολάου είχε προταθεί δύο φορές για το Βραβείο Νόμπελ Το 1953 και το 1960.

Και τις δύο όμως, η Bασιλική Aκαδημία της Στοκχόλμης αρνήθηκε την κορυφαία επιβράβευση στον άνθρωπο που έφερε την επανάσταση στη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου.

Οι λόγοι που ο επιστήμονας δεν βραβεύτηκε ήταν πολλοί. Η επίσημη εκδοχή αναφέρει ότι η επιτροπή προτίμησε να βραβεύσει γιατρούς που είχαν βρει θεραπείες κι όχι τον Παπανικολάου, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την πρόληψη.

Σύμφωνα με τη μαθήτρια του Παπανικολάου, Ιρένα Κορπόσφκα, η επιτροπή ήταν επιφυλακτική με το έργο του γιατρού, επειδή ήταν εξαιρετικά πρωτοποριακό. Ίσως η επιτροπή δεν πίστευε πόσο μεγάλο ήταν το επίτευγμα του Παπανικολάου, το οποίο δεν εφαρμόσθηκε σε μία μέρα, αλλά έγινε κομμάτι της ιατρικής πρακτικής σταδιακά.

Η άλλη εκδοχή είναι ότι τα μέλη της επιτροπής είχαν ήδη ρισκάρει στο παρελθόν και εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα. Το 1926 απένειμαν το Nόμπελ στην, εξίσου πρωτοποριακή, θεωρία του Δανού Φίμπιγκερ Γιοχάννες Αντρέας Γκριμπ. Ο Γκριμπ υποστήριξε ότι οι παρασιτικοί νηματώδεις σκώληκες προκαλούσαν τον καρκίνο. Η θεωρία του γρήγορα διαψεύστηκε, επηρεάζοντας και την επιτροπή που βιάστηκε να τον επιβραβεύσει.

Μία άλλη εκδοχή κάνει λόγο για πιθανή «αντιγραφή»:

Ο Ρουμάνος γιατρός Αουρέλ Μπάμπες, δημοσίευσε τα ευρήματά του για τη διάγνωση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, την ίδια περίοδο με τον Παπανικολάου. Κανείς ωστόσο δεν υποστήριξε σοβαρά ότι η θεωρία του Παπανικολάου ήταν αποτέλεσμα αντιγραφής.

Η εργασία του Μπάμπες είχε δημοσιευτεί σε ευρωπαϊκό περιοδικό, το οποίο δεν είχε μεγάλη κυκλοφορία στην Αμερική και ο Παπανικολάου ήταν πολύ πιθανό να μην την είχε καν υπόψιν. Ούτε ο ίδιος ο Μπάμπες ανέφερε ποτέ την πιθανότητα να στηρίχθηκε ο Παπανικολάου στη δική του θεωρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ