ΕΛΛΑΔΑ

Ποινή 10 ετών με αναστολή στον Ανδρέα Μαρτίνη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Ποινή 10 ετών με αναστολή στον Ανδρέα Μαρτίνη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καταδίκασε τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του Ερρίκος Ντυνάν Ανδρέα Μαρτίνη και τη σύζυγό του για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από κοινού ύψους 3,1 εκατ. γερμανικών μάρκων, σε ποινή κάθειρξης 10 ετών με αναστολή.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ανδρέας Μαρτίνης δεν επιστρέφει στη φυλακή μέχρι την έφεση, ωστόσο τόσο στον ίδιο όσο και στη σύζυγό του Γεωργία Μαρτίνη επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα μία φορά το μήνα.

Το δικαστήριο αναγνώρισε κατά πλειοψηφία στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, απορρίπτοντας το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που επικαλέστηκε η υπεράσπιση.

Ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καταδικάστηκε για μίζα που φέρεται να έλαβε από το 1998 έως το 2003 για την υπογραφή σύμβασης του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» με την γερμανική εταιρεία «Hospitalia International», για νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε προφυλακιστεί για την υπόθεση (Μάιος 2016) και αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας με περιοριστικούς όρους τον Αύγουστο του 2017.

Έχει επίσης καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για το αδίκημα της απιστίας κατ' εξακολούθηση σε 7 χρόνια κάθειρξη με αναστολή για την υπόθεση των δωρεάν νοσηλίων του Ερρίκος Ντυνάν.

Ο τρίτος κατηγορούμενος για την υπόθεση, επιχειρηματίας Δημήτρης Κάμπης, αθωώθηκε.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο κ. Μαρτίνης σε δήλωσή του υποστήριξε ότι σέβεται την κρίση του δικαστηρίου, ενώ εξέφρασε την πικρία του για την καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση των νοσηλίων στο Ερρίκος Ντυνάν, λέγοντας ότι «το δικαστήριο δεν αναγνώρισε την εξυπηρέτηση που έκανα σε χιλιάδες ασθενείς που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα νοσήλιά τους».

Από την πλευρά του ο συνήγορός του Θεόδωρος Μαντάς δήλωσε: «Η αναγνώριση του ελαφρυντικού δείχνει γενναιοψυχία και ανθρωπιά. Αυτή τη γενναιοψυχία και την ανθρωπιά που επέδειξε το Τρ. Εφετείο Κακουργημάτων, είναι κάτι που μας ικανοποιεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ