ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Κουφοντίνας: Τις επόμενες ημέρες η απόφαση του Αρείου Πάγου για την άδειά του

Δημήτρης Κουφοντίνας: Τις επόμενες ημέρες η απόφαση του Αρείου Πάγου για την άδειά του
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται η απόφαση του ΣΤ´ Ποινικού Τμήματος (εν συμβουλίω) του Αρείου Πάγου σχετικά με την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σήμερα, συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, η αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου που «έκοψε» ομόφωνα τη χορήγηση της 7ης άδειας στον πολυισοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Υπόψιν του Ποινικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου τέθηκε τόσο το υπόμνημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, όσο και η εισήγηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, που άσκησε την αναίρεση.

Τρικάκια υπέρ του Κουφοντίνα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης - Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα

Κατά την κυρία Δημητρίου το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου πρέπει να αναιρεθεί διότι και οι πολυισοβίτες δικαιούνται άδεια.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται παλαιότερες γνωμοδοτήσεις από το 1993 μέχρι και το 2011 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και δημοσίευση του αντεισαγγελέα Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, σύμφωνα με τις οποίες και πολυισοβίτες δικαιούνται άδεια εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης.

Η απόφαση του Συμβουλίου αναμένεται τα επόμενα 24ώρα και σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αναίρεση, το θέμα θα κριθεί εκ νέου από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου με νέα σύνθεση.

Σημειώνεται τέλος πως όση ώρα συνεδρίαζε το Ποινικό Τμήμα, ισχυρή αστυνομική δύναμη βρισκόταν έξω από το χώρο και πέριξ του Αρείου Πάγου.

Αντιδράσεις από τη ΝΔ

Το αίτημα της κ. Δημητρίου είχε προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις της υπόθεσης, ο πρόεδρος του κόμματος,Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι οι θεσμοί και η δικαιοσύνη θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Σε δήλωσή του από την Κρήτη ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «το κράτος δικαίου, η δημοκρατία δεν απειλούνται και δεν εκβιάζονται, πόσο μάλλον από έναν κατά συρροή αμετανόητο δολοφόνο και 30 τραμπούκους που τον υποστηρίζουν».

«Δέκα ημέρες πριν την αποχώρησή της η κ. Δημητρίου κρατάει ανοικτά τα δικαστήρια του Βόλου ως στις 23:00 για να προλάβει να αναιρέσει την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Το μήνυμα είναι σαφές: ΗΔημοκρατία επί κυβερνήσεως Τσίπρα και Εκβιάζεται και Τρομοκρατείται» ανέφερε, με τη σειρά της βουλευτής του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη.

Απάντηση από το υπ. Δικαιοσύνης

Να σεβαστούν τη Δικαιοσύνη και να μην επιτίθενται στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου για την απόφασή της ζήτησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η άσκηση της αναίρεσης ανήκει στις αρμοδιότητες της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ επικρίνει εκείνους που έχουν ασκήσει κριτική στη συγκεκριμένη εισαγγελική παρέμβαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπ. Δικαιοσύνης:

«Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα να ασκεί το ένδικο μέσο της αναίρεσηςκατά όλων των βουλευμάτων και των δικαστικών αποφάσεων.

Η άσκηση αυτής της αρμοδιότητας συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενιαιοποίηση της ερμηνείας του νόμου και την ασφάλεια δικαίου.

Μετά την άσκηση της αναίρεσης θα επιληφθεί το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί περί της βασιμότητας της εν λόγω αναίρεσης.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενεργοποίησε μια προβλεπόμενη νομική διαδικασία, που εν προκειμένω αφορά στην εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων της σωφρονιστικής νομοθεσίας, που επηρεάζουν τη μεταχείριση των κρατουμένων της χώρας η οποία θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Το πολιτικό σύστημα, τα δημοκρατικά κόμματα και οι πολίτες οφείλουν να σεβαστούν τους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς κανόνες της έννομης τάξης και τελικά την ίδια την δικαιοκρατία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ