ΕΛΛΑΔΑ

Η Σελλασία τίμησε τα αδέλφια Γιαννακόπουλου

Η Σελλασία τίμησε τα αδέλφια Γιαννακόπουλου
Λευτέρης Παρτσάλης

«Το καλό που κάνουμε, να το γράφουμε στην άμμο για να σβήνει. Αυτοί που το δέχονται, να το γράφουν στο μάρμαρο για να μη σβήνει ποτέ». Με οδηγό τη λαϊκή ρήση, οι κάτοικοι της Σελλασίας τίμησαν τους συντοπίτες τους, τα αδέλφια Γιαννακόπουλου, τη μεγαλύτερη Βασιλική, τον Παύλο, τον Θανάση και τον μικρότερο Κώστα, που δεν ξέχασαν ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Φωτογραφίες-βίντεο: Λευτέρης Παρτσάλης

Το Σάββατο (18/05/2019) το βράδυ, στο ιστορικό χωριό του Πάρνωνα, η ιστορία της οικογένειας Γιαννακόπουλου «ζωντάνεψε» σε μια ξεχωριστή εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο εφημέριος της ενορίας, πατέρας Νικόλαος Τσέτσεκας και αγκάλιασε όλο το χωριό, από την παιδική χορωδία της ενορίας μέχρι τους πρεσβύτερους που συνέβαλαν με τις εξιστορήσεις τους. Στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης στήλης προς τιμήν των αδελφών Παύλου, Θανάση και Κώστα Γιαννακόπουλου, παρουσία του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής, των κατοίκων της Σελλασίας και φυσικά της οικογένειας Γιαννακόπουλου.



Αθόρυβη, ανιδιοτελής και διαρκής ήταν η αρωγή των αδελφών Γιαννακόπουλου προς τη Σελλασία. Κατά την ομιλία του, ο κ. Σαράντος Καπετανάκης, Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Σπάρτης (και εκ νέου υποψήφιος με το συνδυασμό του Σταύρου Αργειτάκου), περιέγραψε την πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με τα αδέλφια Γιαννακόπουλου ως εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν μια καταστροφική πυρκαγιά, το 1988 κατέκαψε το χωριό. «Απευθυνθήκαμε στους ανθρώπους αυτούς και τους ζητήσαμε βοήθεια για το χωριό μας, το οποίο εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών και της πυρκαγιάς που το χτύπησε αλύπητα, έχασε το μοναδικό εισόδημα που του απέφεραν τα ελαιόδεντρα». Μεταξύ των έργων τα οποία έγιναν στη Σελλασία με την προσφορά των αδελφών Γιαννακόπουλου είναι:


  • χρηματοδότηση γεωλογικής μελέτης από το ΙΓΜΕ για εύρεση νερού,
  • κατασκευή κτηρίου αγροτικού ιατρείου με δωμάτιο διαμονής για τον γιατρό και εξοπλισμό,
  • ανακαίνιση, αποπεράτωση και εξοπλισμός του κτηρίου της κοινότητας με προοπτική όπως και έγινε να στεγαστεί ο νέος δήμος,
  • ανόρυξη αρδευτικής γεώτρησης,
  • αυτοκίνητο για την κάλυψη του χωριού από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι,
  • εξοπλισμός του ΑΤ Σελλασίας κ.α.

«Ποτέ δεν ξέχασαν και είχαν πάντα στην καρδιά τους την ιδιαίτερη πατρίδα τους και ιδιαίτερα την Αγία Τριάδα» την εκκλησία του χωριού, είπε από την πλευρά του ο π. Νικόλαος. Πάντα μεριμνούσαν για τις ανάγκες του ιερού ναού, όπως για παράδειγμα για τη συντήρηση του τρούλου και του καμπαναριού, την εγκατάσταση θέρμανσης στον ιερό ναό, την εσωτερική ανακαίνιση του ναού όταν το 2013 έπαθε ζημιά από φωτιά.


Τις τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν η κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, γιος του Παύλου, ο Κώστας και Δημήτρης Παναγούλιας, γιοι της Βασιλικής και η κυρία Αθηνά Γιαννακοπούλου, κόρη του Κώστα.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή (19/05/2019) με τη Θεία Λειτουργεία χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου και την τέλεση μνημόσυνου για τους Παύλο, Θανάση, Κώστα και Βασιλική Γιαννακόπουλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ