ΕΛΛΑΔΑ

«Λουκέτο» στα διαγνωστικά εργαστήρια για 3 μέρες - Χωρίς εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

«Λουκέτο» στα διαγνωστικά εργαστήρια για 3 μέρες - Χωρίς εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κινητοποιήσεις ξεκινούν από αύριο, Πέμπτη (23/05/2019) τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, κέντρα και πολυιατρεία, «κλειδώνοντας» τις μονάδες για τρεις ημέρες.

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και οι ιδιωτικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) διαμαρτύρονται για τον «εικονικό» προϋπολογισμό των 370 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται μεγάλες υπερβάσεις, τις οποίες οι μονάδες καλούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ μέσω του clawback. Χαρακτηριστικά, το clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2018 προσδιορίζεται για το πιο μικρό μικροβιολογικό εργαστήριο στο 19%, για ένα μέσο ακτινολογικό εργαστήριο που εκτελεί όλα τα είδη των απεικονιστικών εξετάσεων πάνω από 30%, για τα πολυδύναμα διαγνωστικά κέντρα ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ που κοινοποιήθηκαν στα διαγνωστικά εργαστήρια. Σύμφωνα δε με τη Συντονιστική Επιτροπή των κλινικοεργαστηριακών γιατρών (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ., Π.Ο.Σ.Κ.Ε, ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ, ΠΑΝ.Ι.ΔΙ, Π.Ε.Ε.ΒΙ, Π.Ε.Ε.Α, Σ.Ε.Ι.Π.Ι, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ, Ε.Ι.Μ-Β.Λ), όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής καταγράφουν ζημίες οι οποίες κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 45%. «Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καταρρέουν» τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει τη συμπαράστασή του στην κινητοποίηση που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυιατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.) και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν δυναμικά, προκειμένου να αποτρέψουν τις δυσμενέστατες εξελίξεις που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου.

«Προεκλογικός εκβιασμός των πολιτών και του ΕΟΠΥΥ»

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από την πλευρά της, τονίζει ότι προσπαθεί να βρει μια λύση σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, προειδοποιεί όμως ότι η μη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων από την Πέμπτη 23/05 μέχρι και το Σάββατο 25/05 σε ασφαλισμένους του Οργανισμού, επιφέρει συνέπειες.

«Ο Οργανισμός χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με μεθοδικότητα, έχοντας αφουγκραστεί το θέμα που έχει προκύψει από την επιβολή του μέτρου του clawback – ένα μέτρο που επιβλήθηκε με σχετικό νόμο του 2013 από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας – προσπαθεί να βρει μια λύση που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους.

Ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών επιφέρει τις συνέπειες των όρων των αντίστοιχων συμβάσεων και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να μείνει θεατής στην προσπάθεια ορισμένων να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες 3 ημέρες προ των εκλογών, εκβιάζοντας τόσο τους πολίτες όσο και τον ΕΟΠΥΥ, προφανώς υποστηρίζοντας άλλα πολιτικά σχέδια από τη στήριξη της δημόσιας υγείας» καταλήγει η διοίκηση του Οργανισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ