ΕΛΛΑΔΑ

Μάθημα ζωής από ένα 9χρονο προσφυγόπουλο: Κατέφυγε στη δικαιοσύνη με όπλο τα... ελληνικά του

Μάθημα ζωής από ένα 9χρονο προσφυγόπουλο: Κατέφυγε στη δικαιοσύνη με όπλο τα... ελληνικά του
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο πόλεμος, ο χαμός της μητέρας και του αδερφού του στους βομβαρδισμούς, η προσφυγιά ωρίμασαν πρόωρα τον 9χρονο Al Raii, από τη Συρία, ο οποίος φιλοξενείται μαζί με τον πατέρα του στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ηρακλειώτικης εφημερίδας «Πατρίς», ο Al Raii αξιοποίησε το θάρρος και τα ελληνικά του, ζητώντας βοήθεια από την ελληνική δικαιοσύνη. Κι αυτό σε μία προσπάθεια να γίνουν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν στον πατέρα του να αναλάβει επίσημα την επιμέλειά του, ώστε να μπορέσουν ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Σε αδιέξοδο λόγω ανεργίας

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν άσυλο και ο μικρός φοιτά σε ελληνικό σχολείο και, μάλιστα, μιλάει καλά ελληνικά, ο πατέρας του 9χρονου δεν έβρισκε με κανένα τρόπο μεροκάματο, με αποτέλεσμα η ζωή τους να έχει γίνει δυσβάσταχτη. Και δεδομένου του ότι δεν μιλάει καθόλου ελληνικά ούτε αγγλικά, ο γιος του πήρε την πρωτοβουλία να αναλάβει δράση: Κατέληξε στο δικαστήριο, εξηγώντας στο δικαστή την κατάσταση και ζητώντας βοήθεια.

Και πράγματι, η πρωτοβουλία του συγκίνησε και κινητοποίησε δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους και δικηγόρους.

Μέσω του Πρωτοδικείου Ηρακλείου την υπόθεση διορίστηκε να χειριστεί ο δικηγόρος Μίνωας Αποστολάκης, ο οποίος συγκινημένος και εντυπωσιασμένος από την ωριμότητα, την ευφυΐα αλλά κυρίως τη δύναμη του 9χρονου, μοιράστηκε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

«Ήταν εκπληκτικό. Ένα τόσο μικρό παιδί και σου έδινε την αίσθηση ότι είναι καπετάνιος της ζωής, ότι έχει τη δύναμη να σύρει ολόκληρο καράβι. Είναι μάθημα ζωής για όλους μας», τόνισε μεταξύ άλλων, στην «Π», ο κ. Αποστολάκης.

Ο 9χρονος ξέρει ότι η μητέρα του έχει σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς στην πόλη Αλ Φουά, στη βόρεια Συρία, επισήμως όμως παραμένει αγνοούμενη.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία για την ανάθεση της επιμέλειας στον πατέρα, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να εκδώσει διαβατήριο και να φύγουν στο εξωτερικό. Ίσως στη Γερμανία.

Όπως εξήγησε το παιδί στον δικηγόρο, ο μόνος λόγος που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα είναι για να βρει ο πατέρας του δουλειά. «Εδώ ο μπαμπάς δεν βρίσκει δουλειά όσο και αν ψάχνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ