ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτο «όχι» των δανειστών για το Ασφαλιστικό

Πρώτο «όχι» των δανειστών για το Ασφαλιστικό
EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το πρώτο “όχι” άκουσε η Αθήνα για τις προτάσεις της σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο “Ελεύθερος Τύπος” οι θεσμοί έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις σχετικά με το ύψος και τα κριτήρια καταβολής της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Η ένσταση, μάλιστα, των θεσμών έχει ήδη γίνει γνωστή στο υπουργείο σε συνάντηση που έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι ενστάσεις των θεσμών αφορούν το ποσό των 384 ευρώ αλλά και το γεγονός ότι έχει τεθεί ως κριτήριο η 15χρονη ασφάλιση. Οι δανειστές έχουν, μάλιστα, ζητήσει να είναι μεγαλύτερη του 6% η μείωση της εθνική σύνταξης για όσους αποχωρούν πριν το 67ο έτος.

Πρόβλημα υπάρχει και με τα ποσοστά αναπλήρωσης καθώς οι θεσμοί θεωρούν ότι οι κυβερνητικές προτάσεις δημιουργούν αντικίνητρα και επιβραβεύουν όσους πλήρωσαν λιγότερα έναντι όσων πλήρωναν περισσότερα και για πολλά χρόνια.

Μετά τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις των δανειστών το υπουργείο σκέφτεται να προβεί σε αλλαγές και να αυξήσει από 15 σε 20 τα απαραίτητα χρόνια για να πάρει κανείς εθνική σύνταξη.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωνε χθες ότι οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη στάση της Κομισιόν για το Ασφαλιστικό αποτελεί απλά “εικασία”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ