ΕΛΛΑΔΑ

Την πόρτα της φυλακής σε βαρυποινίτες και κρατούμενους της 17Ν ανοίγει ο νέος Ποινικός Κώδικας

Την πόρτα της φυλακής σε βαρυποινίτες και κρατούμενους της 17Ν ανοίγει ο νέος Ποινικός Κώδικας
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ Τατιάνα Μπόλαρη

Δικαίωμα να υποβάλλουν από αύριο Τρίτη 2 Ιουλίου, αιτήματα αποφυλάκισης υπό όρους έχουν όλα τα μέλη της «17 Νοέμβρη» που βρίσκονται στη φυλακή, μεταξύ των οποίων και ο καταδικασθείς ως «αρχηγός» της οργάνωσης, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που εκτίει ποινή 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.

Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα που ισχύει από σήμερα 1η Ιουλίου, μπορούν επίσης να αιτηθούν απόλυσης από τις φυλακές και να μείνουν σπίτι τους με βραχιολάκι οι πολυισοβίτες της 17Ν Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός, καθώς και ο Βασίλης Τζωρτζάτος, αρκεί να έχουν εκτίσει ήδη 17 χρόνια στη φυλακή.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας που κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου θα μπορεί να υποβάλλει αίτημα για αποφυλάκιση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζουν πως το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε τους εξαιρεί από την κράτηση στο σπίτι με βραχιολάκι κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Δημήτρης Κουφοντίνας σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός σε 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός σε 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια και ο Βασίλειος Τζωρτζάτος σε 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια.

Οι επίμαχες ευνοϊκές διατάξεις για τους καταδικασμένους για τρομοκρατία ισχύουν έστω κι αν αλλάξουν από την επόμενη κυβέρνηση. Κι αυτό διότι οι εν λόγω διατάξεις είναι ουσιαστικού ποινικού δικαίου και υπερισχύουν ως ευνοϊκότερες, έστω κι αν αλλάξουν μελλοντικά και γίνουν αυστηρότερες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 106 του νέου Ποινικού Κώδικα, η απόλυση υπό όρο μπορεί να μη χορηγηθεί αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι η διαγωγή του καταδικασθέντος, κατά την έκτιση της ποινής του, καθιστά απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της κράτησής του, για να αποτραπεί η τέλεση από αυτόν νέων αξιόποινων πράξεων. Μόνη η επίκληση πειθαρχικού παραπτώματος κατά την έκτιση της ποινής δεν αρκεί για τη μη χορήγηση της απόλυσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ