ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνική 'Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Αντισυνταγματική η χρήση λιστών φοροφυγάδων

Ελληνική 'Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Αντισυνταγματική  η χρήση λιστών φοροφυγάδων
EUROKINISSI

Ο ένας μετά τον άλλον οι επιστημονικοί νομικοί φορείς, χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την νέα νομοθετική ρύθμιση  που επιτρέπει την χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων ( όπως οι λίστες φοροφυγάδων) που έχουν συλλεγεί με παράνομο τρόπο σε υποθέσεις σκανδάλων διαφθοράς.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μετά την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων αλλά και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την επίμαχη νέα ρύθμιση και εκφράζει την αντίθεσή της, τονίζοντας: «Πρόκειται για διάταξη, η οποία θέτει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας, καθ’ ότι ο κανόνας της απαγόρευσης χρήσης των αποδεικτικών μέσων που αποκτήθηκαν με τρόπο παράνομο (π.χ. υποκλοπή), τίθεται στο Σύνταγμα (άρθρο 19 § 3) χωρίς επιφυλάξεις ή εξαιρέσεις.

Μέσα από την νομολογία του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επιτρέπει τη χρήση παράνομων αποδεικτικών μέσων στο πλαίσιο του δικαιώματος στη δίκαιη δίκη, όμως η εν λόγω διάταξη δεν πληροί τις αυστηρές προϋποθέσεις που το Δικαστήριο έχει θέσει».

Στην ακακοίνωση της η Ένωση αναρωτιέται «Γιατί, αν κάμψουμε τον κανόνα της απαγόρευσης χρήσης των παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων μόνο για τους «μεγαλοφοροφυγάδες», για ποιο λόγο να μην πράξουμε το ίδιο και για τους βιαστές ή τους δολοφόνους; Τα εγκλήματα κατά της ζωής είναι άραγε ελάσσονος απαξίας από τα οικονομικά;»

Τέλος, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, εκφράζει «την ανησυχία και διαφωνία της με την επίμαχη διάταξη και υπενθυμίζει ότι η συζήτηση για την νόμιμη χρήση από τα δικαστήρια των παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων, θα πρέπει να έχει μια σαφή και στέρεα νομική βάση». Σε διαφορετική περίπτωση, «το δίκαιο μετατρέπεται σε ευκαιριακό όπλο για "θεματικό" κυνήγι μαγισσών, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, με τη δημιουργία εξαιρέσεων ανά περίσταση, που εν τέλει υπονομεύουν το κράτος δικαίου».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ