ΕΛΛΑΔΑ

Ο εφιάλτης είχε αίσιο τέλος: Η ιστορία της Ρουκίας και του Μοχάμεντ

Ο εφιάλτης είχε αίσιο τέλος: Η ιστορία της Ρουκίας και του Μοχάμεντ
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Η ζωή της Ρουκίας και το Μοχάμεντ μοιάζει με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας: γλίτωσαν το θάνατο στο Αφρίν της βόρειας Συρίας, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και χτες ένωσαν τις ζωές τους στη Μυτιλήνη, στο Κέντρο Φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ.

Είναι μια ακόμη ιστορία, από τις πολλές που διαδραματίστηκαν στη Μυτιλήνη τα τελευταία χρόνια, με πρωταγωνιστές πρόσφυγες από τα μέτωπα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο νέοι, Κούρδοι της βόρειας Συρίας, δεν γνωρίζονταν στο Αφρίν όπου κατοικούσαν.

Φυγάδες από τον τόπο τους μετά «τον κλάδο ελαίας» του Ερντογάν, τον χειμώνα του 2017 - 2018, πέρασαν με τις οικογένειές τους στη Μυτιλήνη.

Γνωρίστηκαν στον μεγάλο προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας απ' όπου αποχώρησαν τον Μάιο του 2018 στη διάρκεια συγκρούσεων Αραβόφωνων και Κούρδων.

Ερωτεύτηκαν στον πρόχειρο καταυλισμό της Λάρσου στο μυχό του κόλπου της Γέρας και χτες το βράδυ στο «χωριό» τους πια, όπως αποκαλούν το υποδειγματικό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, παντρεύτηκαν.

Καλεσμένοι όλοι οι «συγχωριανοί» τους, πάνω από 1.000 πρόσφυγες από τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή και φυσικά Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στο κέντρο.

Εκείνη στα 18 της και αυτός στα 26 παντρεύτηκαν όπως ακριβώς ονειρεύονταν.

Με χαρές και χορούς, κομμωτήριο σε ένα από τα κοντέινερ, νυφικό και γαμπριάτικο κοστούμι που φρόντισε ο διευθυντής του Κέντρου Σταύρος Μυρογιάννης μαζί με το αυτοκίνητο που μετέφερε τη νύφη με κορναρίσματα και δεκάδες πιτσιρίκια να τρέχουν πίσω του.

Και επισημοποίηση με πολύωρο γλέντι στο στολισμένο κατά τα έθιμα των Κούρδων αμφιθέατρο.

Βίον ανθόσπαρτον «σε μια χώρα της Ευρώπης οπότε έρθει η ώρα να φύγουμε από τη Μυτιλήνη και γιατί όχι επιστροφή στην πατρίδα κάποτε» είπαν οι ίδιοι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ