ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες

Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

«Μάχη» με τις φλόγες έδωσαν για ακόμη μια βραδιά 331 πυροσβέστες στην Εύβοια, που τελικώς κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τα τέσσερα μέτωπα που μαίνονταν από την Πέμπτη. 

Από την Παρασκευή, στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στην περιοχή βρίσκονται 331 πυροσβέστες με 101 οχήματα ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου, η ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία.

Τέσσερα μέτωπα, εκκενώσεις χωριών και 9 μποφόρ

Το μεσημέρι της Παρασκευής και ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, ξέσπασε νέο μέτωπο στο χωριό Τραχήλι.

Για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης του χωριού αλλά την τελευταία στιγμή -όπως άλλωστε έγινε και την Πέμπτη- ο άνεμος άλλαξε φορά και οι φλόγες απομακρύνθηκαν από το χωριό.

Σε ορισμένες περιοχές οι άνεμοι έφτασαν ακόμη και τα εννιά μποφόρ, κάτι που δυσκόλεψε τις κινήσεις από την πλευρά των πυροσβεστών.

Αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε να κηρυχτούν περιοχές της Εύβοιας ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, με αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πρόκειται για τις τρεις δημοτικές ενότητες Αυλωναρίου, Κονιστρών και Ταμιναίων του δήμου Κύμης Αλιβερίου, όπου μαίνονται οι πυρκαγιές από την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι οι πυκνοί καπνοί που κάλυπταν κατά περιόδους πολλά από τα χωριά της περιοχής έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχουν μεταφερθεί σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία.

Οι αρμόδιες αρχές συστήνουν σε όσους διαμένουν ή διέρχονται από την περιοχή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Συνελήφθη κάτοικος για εμπρησμό στα Μανίκια

Στη σύλληψη ενός 64χρονου κατοίκου της περιοχής Μανίκια Ευβοίας, προχώρησαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ο άνδρας συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτόφωρου ως υπαίτιοςπρόκλησης αγροτοδασικής πυρκαγιάς.

Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ