Σε ποιους απευθύνονται οι παράλληλες σπουδές;
ΕΛΛΑΔΑ

Σε ποιους απευθύνονται οι παράλληλες σπουδές;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας στις μέρες μας, πολλά έχουν αλλάξει. Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και δη ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα που σχετίζονται με τις απαιτήσεις των σύγχρονων εργοδοτών και, φυσικά, τις ολοένα μεταβαλλόμενες ανάγκες των πλέον εκσυγχρονισμένων εταιρειών. Και όπως όλα δείχνουν, η εν λόγω αλλαγή «μεταφράζεται» στην ανάγκη για την απόκτηση περισσότερων γνώσεων και δεξιοτήτων από την πλευρά των εν δυνάμει εργαζομένων.

Πράγματι, οι σημαντικές εξελίξεις στην τεχνολογία και τα νέα μοντέλα εργασίας, επηρεάζουν σήμερα τις αγορές εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Και σε έναν κόσμο που συνεχώς «τρέχει» και εξελίσσεται, ένας νέος ο οποίος επιθυμεί να διαπρέψει σε επαγγελματικό επίπεδο, καλείται να προσαρμοστεί στα νέα αυτά δεδομένα και για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται μεταξύ άλλων να επενδύσει σε σημαντικό βαθμό στην εκπαίδευσή του, εξελίσσοντας και παράλληλα αναβαθμίζοντας τα skills που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει.

Ποιες είναι, όμως, οι επιλογές που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι νέοι που επιθυμούν να κάνουν ένα δυναμικό ξεκίνημα στην αγορά εργασίας αμέσως μετά τη σχολή; Πώς μπορούν να αποκτήσουν γνώση και εμπειρία και, την ίδια ώρα, να προετοιμαστούν καλύτερα για τα επόμενά τους βήματα μετά την αποφοίτηση;

Με τη διεθνή ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία να αποτελούν δύο από τα βασικά ζητούμενα των κορυφαίων εργοδοτών εν έτει 2019 και τις απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στους αποφοίτους πανεπιστημίων στις μέρες μας να θεωρούνται κάτι περισσότερο από υψηλές, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως όλο και περισσότεροι νέοι σήμερα στρέφονται στη σύγχρονη επιλογή των παράλληλων σπουδών.

Η τάση στη σύγχρονη εκπαίδευση και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Τι είναι οι παράλληλες σπουδές και σε ποιους απευθύνονται; Πρόκειται ουσιαστικά για μία επιλογή που συνιστά μία από τις νέες και πλέον πρωτοποριακές τάσεις στο κομμάτι της σύγχρονης εκπαίδευσης και η οποία αφορά σε κάθε νέο ο οποίος επιθυμεί να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτό σημαίνει πως ένας φοιτητής που σπουδάζει σε κάποιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ και ΑΤΕΙ) και αποφασίσει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα παράλληλων σπουδών, θα έχει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλους συνομήλικούς του οι οποίοι θα μείνουν στην επιλογή του ενός πτυχίου. Και αυτό διότι λέγοντας «ναι» στις παράλληλες σπουδές, θα αποκτήσει την ευκαιρία να αποφοιτήσει από το ΑΕΙ ή το ΑΤΕΙ στο οποίο σπουδάζει, έχοντας παράλληλα αποκτήσει ένα ακόμη πλήρες πτυχίο ή μία υποειδίκευση (minor).

Επί της ουσίας, ένα πρόγραμμα παράλληλων σπουδών αποτελεί τον συνδυασμό δύο ειδικοτήτων και δύο εκπαιδευτικών συστημάτων και, όπως φαίνεται, όταν δύο εκπαιδευτικά συστήματα λειτουργούν προς όφελος του φοιτητή, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Διότι η απόκτηση δύο πτυχίων ή ενός πτυχίου και μίας υποειδίκευσης σε έναν συγκεκριμένο τομέα μέσα ¬σε τέσσερα χρόνια δίνει αναμφίβολα σε έναν νέο σημαντικό προβάδισμα στην αγορά εργασίας.

Οι παράλληλες επιλογές στην Ελλάδατου σήμερα

Ποιες είναι, όμως, οι διαθέσιμες επιλογές για έναν νέο ο οποίος θέλει να ακολουθήσει τη σύγχρονη αυτή τάση στον τομέα της εκπαίδευσης; Υπάρχουν ανάλογα προγράμματα στην Ελλάδα σήμερα; Πόσο εύκολος και εφικτός είναι, άραγε, ο συνδυασμός της παράλληλης φοίτησης σε ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό ίδρυμα;

Όπως φαίνεται, στις μέρες μας και οι φοιτητές στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να στραφούν στην επιλογή των παράλληλων σπουδών. Για την ακρίβεια, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότεροι φοιτητές των ελληνικών δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επιλέγουν να φοιτήσουν παράλληλα στο Deree – The American College of Greece.

Το Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος έχει καταφέρει να ξεχωρίσει αφού φαίνεται πως εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των νέων σπουδαστών οι οποίοι επιθυμούν να προσαρμόσουν το πρόγραμμα και την εκπαίδευσή τους στους γοργούς ρυθμούς της σύγχρονης πραγματικότητας. Διότι, μέσα από το πρόγραμμα αυτό, έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς να λειτουργούν σε ένα διεθνές περιβάλλον, αποκτούν διεθνή ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία και προετοιμάζονται καλύτερα για τα επόμενα βήματά τους μετά την αποφοίτηση, έχοντας αποφοιτήσει ουσιαστικά με δύο πτυχία.

Ανάλογα με το πεδίο σπουδών και τα ενδιαφέροντά του, ο φοιτητής που θα διαλέξει, λοιπόν, το εν λόγω πρόγραμμα, μπορεί να επιλέξει το επίπεδο και τον τομέα στον οποίο θα εμβαθύνει τις γνώσεις του και, φυσικά, το αν θα λάβει ένα δεύτερο πτυχίο ή μία υποειδίκευση –αξίζει απλώς να αναφέρουμε πως το Deree προσφέρει 28 προγράμματα σπουδών (majors) για την απόκτηση πτυχίου Bachelor και 49 minors, δηλαδή κύκλους σπουδών έξι έως επτά μαθημάτων για την απόκτηση μίας υποειδίκευσης. Έτσι για παράδειγμα, ένας φοιτητής Νομικής ή σχολών του Πολυτεχνείου μπορεί να σπουδάσει παράλληλα Marketing στο Deree και ένας φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων μπορεί να πάρει από το Deree πτυχίο Ψυχολογίας.

Με ελαστικό ωράριο μαθημάτων για τη διευκόλυνση των φοιτητών, τη δυνατότητα μεταφοράς ακαδημαϊκών μονάδων από το δημόσιο πανεπιστήμιο στο Deree με αναγνώριση μαθημάτων (και συνεπώς τη μείωση της διάρκειας φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου) και προσφέροντας ένα ευρύ πρόγραμμα υποτροφιών και οικονομικής στήριξης στο 90% των αιτούντων (περιλαμβανομένης και της υποτροφίας του Iδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τους αριστούχους φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων οι οποίοι θέλουν να ακολουθήσουν μία υποειδίκευση στο Deree), δεν υπάρχει αμφιβολία πως το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών συνιστά μία πραγματικά καινοτόμα επιλογή για κάθε φοιτητή.

Διότι μέσα από τη συνδυασμένη γνώση και την έκθεση σε δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα, ο φοιτητής εφοδιάζεται με τις απαραίτητες ικανότητες που συμβάλλουν στην πιο εύκολη ένταξή του στην αγορά εργασίας τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Και το σίγουρο είναι πως όταν δύο εκπαιδευτικά συστήματα συνδυάζονται και λειτουργούν προς όφελος του φοιτητή, μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες κάθε νέου που θέλει να κάνει τη διαφορά στη σύγχρονη αγορά εργασίας.