ΕΛΛΑΔΑ

Εποχική Γρίπη: 4 θάνατοι και πάνω από τριάντα σε νοσηλεία

Εποχική Γρίπη: 4 θάνατοι και πάνω από τριάντα σε νοσηλεία
EUROKINISSI / ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ

Τέταρτος θάνατος από την εποχική γρίπη καθώς σήμερα το πρωί κατέληξε 59χρονος άνδρας που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και είχε προσβληθεί από  ιό γρίπης.

Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας, νόσησε από το στέλεχος Η3Ν2 του ιού, όπως είχε επιβεβαιωθεί και εργαστηριακά, και τελικά σήμερα έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Από τους τέσσερεις νεκρούς η μία είναι γυναίκα ενώ από τότε που ξέσπασε η επιδημία της εποχικής γρίπης έχουν νοσηλευθεί 31 άτομα ενώ από χθες έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ πέντε άτομα με συμπτώματα της γρίπης.

gripiNEWb

Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας – λοιμωξιολόγιας Σωτήρη Τσιόδρα, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες φέτος, είναι το γεγονός ότι από τους 22 που εξακολουθούν να νοσηλεύονται με επιπλοκές της γρίπης στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, αρκετοί είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών και έχουν προσβληθεί από το στέλεχος του ιού H3N2. Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας, το στέλεχος του ιού έχει γίνει πιο επιθετικό για αυτό πλήττει συχνότερα και νέους ανθρώπους.

Τι πρέπει να κάνουμε

Όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή βαριά γρίπη θα πρέπει, άμεσα, να απευθυνθούν στον γιατρό τους ενώ όσοι έχουν ηπιότερα συμπτώματα θα πρέπει να ακολουθήσουν συντηρητική αγωγή και να περιοριστούν στο σπίτι τους.

O Δρ. Τσιόρδας για τον ιό Η3Ν2 (που εντοπίστηκε σε ασθενή με γρίπη στην Λάρισα) εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Ο ιός H3Ν2 είναι διαφορετικό στέλεχος από τον ιό H1N1.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ παραμένουν σε επιφυλακή, παρατηρούν το φαινόμενο της εποχικής γρίπης που φαίνεται ότι άρχισε να τους απασχολεί πιο έντονα μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου και εκτιμούν ότι το κύμα της εποχικής γρίπης θα αρχίσει να κορυφώνεται από το τέλος του μήνα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ