ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Αθήνα: Αυξημένη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ανακοίνωσε η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Σεισμός Αθήνα: Αυξημένη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ανακοίνωσε η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας
ΕUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής η συνεδρίαση του κεντρικού συντονιστικού οργάνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Για τις επόμενες 48 ώρες έχει δοθεί εντολή για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ενώ στις 22:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, προκειμένου να γίνει γνωστή η μετασεισμική ακολουθία και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Όπως είπε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το φαινόμενο παρουσιάζει εικόνα εκτόνωσης και «η πόλη άντεξε».

Παράλληλα, έχουν καταγραφεί μικροτραυματισμοί, ρωγμές σε κτήρια και σπίτια και μερική κατάρρευση σε πρόσοψη εγκαταλειμμένων κτηρίων.

Ήδη έχει δοθεί εντολή να γίνει διασπορά πυροσβεστικών δυνάμεων που θα είναι σε επιφυλακή όλη τη νύχτα και πάνω από 350 πυροσβέστες βρίσκονται αυτή την ώρα στις επίμαχες περιοχές.

Επίσης, αρχικά επικράτησε ανησυχία για την κατάρρευση κατασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, εξήγησε ο ίδιος, επειδή υπήρξαν φόβοι ότι μπορεί να είχε καταπλακωθεί κάποιο άτομο, αλλά η έρευνα με ειδικές ακτίνες και εκπαιδευμένο σκύλο της Πυροσβεστικής, έδειξε ότι δεν υπήρχε το παραμικρό.

Για το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σημειωθήκαν αρρυθμίες με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες λύθηκαν και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν.

Ανέφερε ακόμη ότι συνεχίζουν να πετούν 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής πάνω από την περιοχή του επίκεντρου για να υπάρχει εικόνα -κυρίως για τους ορεινούς όγκους και για πράγματα που δεν φαίνονται εύκολα- σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τα σχετικά εγχειρίδια της Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι ώρα που πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα και να δούμε τα ζητήματα άμεσης αποκατάστασης και με την ευθύνη που διακρίνει την κάθε υπηρεσία να ανταποκριθούμε σε άλλη μια πρόκληση φυσικών φαινομένων» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Καταλήγοντας τόνισε ότι αν χρειαστεί και στον βαθμό που κρίνει η κάθε υπηρεσία θα ανακληθούν οι άδειες προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η συνεδρίαση υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του Συμβουλίου Διαχειριστής Κρίσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ