ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Αθήνα: Πιθανός ένας ισχυρός μετασεισμός σύμφωνα με τον Τσελέντη

Σεισμός Αθήνα: Πιθανός ένας ισχυρός μετασεισμός σύμφωνα με τον Τσελέντη
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Πλούσια αναμένεται να είναι η μετασεισμική δραστηριότητα τις επόμενες εβδομάδες μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αττική και θύμισε τις μέρες του 1999 στους κατοίκους των Αθηνών.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε πως ο σεισμογόνος χώρος του δυτικού ρήγματος που προκάλεσε τον σεισμό του 1999 είναι σχετικά μικρός.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει το σεισμικό δυναμικό για να δώσει περισσότερα από 5,1 Ρίχτερ, όσο δηλαδή ήταν η σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Αττική με επίκεντρο τη Μαγούλα, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ωστόσο, ο Άκης Τσελέντης τόνισε πως επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος, αναμένεται μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα σημείωσε πως, καθώς τη νύχτα υπήρξε μία ύφεση στη μετασεισμική δραστηριότητα, είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες να υπάρξει ένα σεισμικό γεγονός μεσαίου μεγέθους, δηλαδή 3,5 - 4 Ρίχτερ.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δηλώνει εξοργισμένος από το γεγονός πως αν και η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για συντηρηθούν σωστά παλαιά κτίσματα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που είναι επικίνδυνα να καταρρεύσουν ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης τους ή αποκόλλησης υλικών και τραυματισμών σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Σε δηλώσεις του ο Άκης Τσελέντης έχει τονίσει την ανάγκη ο ΟΑΣΠ και ο δήμος να δώσει προτεραιότητα στην αντισεισμική θωράκιση της πόλης.

«Τα σπίτια, ειδικά τα νόμιμα, δεν πέφτουν τόσο εύκολα», θέλοντας να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους Αθηναίους.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες είναι ότι κινδυνεύουν περισσότερο από το εσωτερικό των σπιτιών τους», υπογραμμίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ