ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής - Θ.Τζόρβας: Βρέθηκα στον τόπο του εγκλήματος, δεν είδα τον Ρουπακιά

Δίκη Χρυσής Αυγής - Θ.Τζόρβας: Βρέθηκα στον τόπο του εγκλήματος, δεν είδα τον Ρουπακιά
EUOKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Βρέθηκα στον τόπο του εγκλήματος. Είδα 50 - 60 ανθρώπους, είχε ένταση και φωνές, αλλά δεν είδα ξύλο. Δεν αναγνώρισα κανέναν. Δεν είδα ούτε τον Ρουπακιά». Ο Θάνασης Τζόρβας που απολογήθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι ο πρώτος κατηγορούμενος, εκτός του Γιώργου Ρουπακιά, που είπε απολογούμενος ότι το επίμαχο βράδυ βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας Φύσσα. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν αρνηθεί την παρουσία τους στο σημείο.

Όπως είπε ο 42χρονος κατηγορούμενος, είδε το αυτοκίνητο του Ρουπακιά το οποίο συνοδευόταν από μηχανάκια «με ανθρώπους που φορούσαν μαύρα» να κατευθύνονται προς το Κερατσίνι. Ο ίδιος, όπως είπε, αφού έλαβε το μήνυμα για το κάλεσμα στην Τοπική, πήγε με τον συγκατηγορούμενο, εξάδελφό του, αλλά βρήκαν κλειστά τα γραφεία. Έτσι και ενώ κατευθύνονταν προς τα σπίτια τους, είδαν τυχαία το αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά και αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν, θεωρώντας ότι εκείνος γνώριζε τον προορισμό τους. «Είδα τέσσερις-πέντε μηχανές να προπορεύονται του αυτοκινήτου. Φορούσαν κράνη. Θεώρησα ότι είναι κάποιοι από τα γραφεία γιατί φορούσαν μαύρα. Τους ακολούθησα, πιστεύοντας ότι πάμε για να μοιράσουμε τρικάκια [...] δεν γνώριζα κάτι άλλο».

Σύμφωνα με τον Θ. Τζόρβα, κάποια στιγμή και ενώ δεν έβλεπαν πια μπροστά τους το αυτοκίνητο του Ρουπακιά, είδαν αστυνομία και σκέφτηκαν να πάνε μήπως χρειαζόταν να «χωρίσουμε κάποιο δικό μας άνθρωπο» γιατί είδαν τους αστυνομικούς να «τραβάνε κάποιον».

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε ένταση και φωνές άλλα «όχι ξύλο» και περίπου 50-60 άτομα από τα οποία δεν αναγνώρισε κανέναν. Ο ίδιος και ο ξάδελφός του, όπως είπε, έφυγαν όταν άκουσαν κάποιον να φωνάζει από μακριά «σπάστε, αστυνομία».

Την εμπλοκή του στην υπόθεση ο Θ. Τζόρβας την απέδωσε και αυτός σε ένα τηλεφώνημα που έκανε μόλις γύρισε στο σπίτι του. «Έκανα το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου, πήρα τηλέφωνο τον Ρουπακιά. Τα ανθρώπινα λάθη πληρώνονται ακριβά [...] Δεν κρύβομαι, δεν έχω να κρύψω κάτι», είπε.

Ο Ρουπακιάς, κατά τον κατηγορούμενο, του ζήτησε να μιλήσει με τον Γ. Πατέλη τον οποίο κάλεσε ο Θ. Τζόρβας, αλλά δεν μίλησαν γιατί ο πυρηνάρχης του το έκλεισε. Μέχρι τότε ο κατηγορούμενος, όπως απολογήθηκε, δεν ήξερε τι έγινε στο Κερατσίνι. Το έγκλημα το έμαθε την επόμενη ημέρα και σοκαρίστηκε. «Έκλαιγα, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου», είπε.

Στον κατηγορούμενο επισημάνθηκε από το δικαστήριο ότι κάποιοι ισχυρισμοί που προέβαλε σήμερα ήρθαν σε αντίθεση με όσα είχε αναφέρει στην ανάκριση.

Κατηγορούμενος: Εγώ λέω την αλήθεια

Πρόεδρος: Τότε ή τώρα;

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η υπεράσπιση υπέβαλε αίτημα για ηχογράφηση των πρακτικών της δίκης επικαλούμενη τον νέο Ποινικό Κώδικα για τα κακουργήματα, αίτημα για το οποίο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ