ΕΛΛΑΔΑ

Τις μέρες του καύσωνα το νου μας και στα ζωάκια: Έκκληση στους πολίτες για λίγο νερό στα αδέσποτα

Τις μέρες του καύσωνα το νου μας και στα ζωάκια: Έκκληση στους πολίτες για λίγο νερό στα αδέσποτα
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ανάγκη από νερό έχουν, εν μέσω καύσωνα, τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στο αστικό και το περιαστικό περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτό οι οργανώσεις και οι σύλλογοι προστασίας των ζώων απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αφήνουν λίγο νερό για τα τετράποδα που υποφέρουν από τη ζέστη. 

Καλούν, παράλληλα, τους φιλόζωους αλλά και κάθε πολίτη να μην ενοχλούν τα αδέσποτα, όταν εκείνα βρουν καταφύγιο σε κάποιο σκιερό μέρος και να μην τα φοβούνται, ούτε να τα διώχνουν καθώς, ως επί το πλείστον, πρόκειται για φιλήσυχα ζώα.

«Βάσει της νομοθεσίας, τα ζώα είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν ανάμεσά μας», επισημαίνει ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ). Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι σε περίπτωση που κάποιο ζώο δαγκώνει, προβλέπεται η εξέτασή του από κτηνίατρο, η παρακολούθησή του για 15 μέρες και εφόσον η υγεία του εξελίσσεται ομαλά, η επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τις οδηγίες που δίνονται για την προστασία των αδέσποτων, όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, επισημαίνει ότι είναι εύκολο για τον καθένα να προσφέρει λίγο δροσερό νερό για τα ζώα, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο της θερμοπληξίας. Την ίδια τακτική, άλλωστε, εφαρμόζουν και πολλοί δήμοι οι οποίοι, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, τοποθετούν ποτίστρες σε διάφορα σημεία.

«Αυτά τα ζώα κάποια στιγμή θα αναζητήσουν τροφή μέσα από φιλόζωες οικογένειες ή με κάποιον άλλο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, είτε με τη δική μας συνεισφορά είτε όχι, θα αναζητήσουν λίγη σκιά και λίγη δροσιά, θα κουρνιάσουν σε κάποιο σημείο για να προστατευτούν. Ας μην τα ενοχλήσουμε, ας μην τα προκαλέσουμε με τη συμπεριφορά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει, άλλωστε, ότι υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που ενδιαφέρεται για τα αδέσποτα και κάποιο άλλο ποσοστό που δεν επιθυμεί την παρουσία τους στην γειτονιά ή δυσανασχετεί με όσους τα φροντίζουν.

«Συχνά δίπλα σε κάδους βρίσκουμε σακούλες με νεογέννητα κουτάβια»

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ζαμπέτογλου θέτει το θέμα της αύξησης του αριθμού των αδέσποτων ζώων, αναφέροντας ότι ορισμένοι εγκαταλείπουν τα ζώα τους και τα νεογέννητά τους, ή τα χαρίζουν σε γνωστούς και φίλους, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και να μην καταγράφεται ο πληθυσμός τους. «Δίπλα σε κάδους βρίσκουμε πολλές φορές σακούλες με νεογέννητα κουτάβια. Αυτά δεν προέρχονται από αδέσποτα ζώα, αλλά από οικόσιτα που γεννούν σε αυλές και σπίτια και οι ιδιοκτήτες τους τα αφήνουν. Αυτό δεν είναι φιλοζωία, καθώς έτσι αυξάνονται τα αδέσποτα και δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα», σχολιάζει.

Διευκρινίζει, άλλωστε, ότι πρόθεση του ΣΥΠΠΑΖΑΘ είναι ο έλεγχος των αδέσποτων ώστε να προστατεύονται και τα ίδια τα ζώα από ασθένειες από τις οποίες προσβάλλονται, αλλά και η δημόσια υγεία. «Εμείς καταγράφουμε κάθε ζώο που δεν έχει τσιπάκι ως αδέσποτο. Οι πολίτες που έχουν δεσποζόμενα ζώα οφείλουν να τα δηλώνουν στους δήμους, να τα στειρώνουν και να προσπαθούν να μην δημιουργούν νέες γενιές, δίνοντας τα ζώα αυτά από χέρι σε χέρι, χωρίς τη μεσολάβηση του Δήμου. Με την καταγραφή των ζώων, δεσποζόμενων και αδέσποτων, έχουμε μια εικόνα του πληθυσμού τους, συνετιζόμαστε όλοι με τη νομοθεσία και αποφεύγουμε την αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων», προσθέτει. Γνωστοποιεί, παράλληλα, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει σε μαζικές στειρώσεις σε σκυλιά και γάτες, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ