ΕΛΛΑΔΑ

Το χρονικό των γερμανικών επανορθώσεων (Μέρος 1ο)

Το χρονικό των γερμανικών επανορθώσεων (Μέρος 1ο)
Επτά δεκαετίες μνήμης που ζητούν δικαίωση CNN Greece/Aristea Sfakianaki

Πριν καταλήξουν στην Ευρωζώνη, Ελλάδα και Γερμανία πέρασαν δια πυρός και σιδήρου, πολεμώντας ως αντίπαλοι σε δύο παγκοσμίους πολέμους. Και στις δύο συγκρούσεις η μικρή Ελλάδα βρέθηκε στο πλευρό των μεγάλων νικητών. Επτά δεκαετίες μετά την ήττα και αποχώρηση των εισβολέων, η χώρα παραμένει ο μεγάλος ηττημένος της μνήμης.

Ο μικρός 20ος αιώνας της Ελλάδας

1919 Συνθήκη των Βερσαλλιών

Στην συνθήκη των Βερσαλλιών ρυθμίστηκαν τα ζητήματα της εκ μέρους της Γερμανίας καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων σε κράτη και ιδιώτες από τις ζημίες του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

1944 Έκθεση Λαμπρούκου

Συντάσσεται η έκθεση του Ιωάννη Λαμπρούκου για το Κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις.

1945 Διάσκεψη Παρισίων

Η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον Αθανάσιο Σμπαρούνη, κατά την διάσκεψη των Γερμανικών Επανορθώσεων στο Παρίσι προέβαλλε την αξίωση της έναντι της Γερμανίας για την πληρωμή της αξίας των προκαταβολών μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

1946 Διάσκεψη Παρισίων

Η Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι αναγνώρισε στην Ελλάδα αξιώσεις για πολεμικές επανορθώσεις-αποζημιώσεις ύψους 7,1 εκατ. δολαρίων αγοραστικής αξίας του 1938.

1945-1947 Διαχωρισμός ελληνικών αξιώσεων

Η Ελλάδα στις συζητήσεις για τις επανορθώσεις διαχώριζε το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο του 1942.

1953 Συμφωνία του Λονδίνου

Η Ελλάδα, υπογράφοντας τη συμφωνία του Λονδίνου, μένει με την εντύπωση ότι σε αυτή δεν περιλαμβάνεται το κατοχικό δάνειο. Αλλά, δεν το διεκδικεί.

1960-1961 Διμερής Σύμβαση Ελλάδας-Γερμανίας

Διμερής Σύμβαση μεταξύ «του Βασιλείου της Ελλάδος και της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας», όπου ορίζεται ότι η Γερμανία συμφωνεί να δώσει στην Ελλάδα 115 εκατ. μάρκα για ορισμένες κατηγορίες θυμάτων. Αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν παραιτείται από τις πολεμικές αποζημιώσει και το δάνειο. Όμως, η Γερμανία θεωρεί ότι το «θέμα έκλεισε».

1963 Έκθεση Τράπεζας της Ελλάδος

Συντάσσεται έκθεση από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία οι Αρχές Κατοχής είχαν καταγράψει πως στη διάρκεια της Κατοχής πήραν αναγκαστικά περί τα 10 δισ. δρχ.

1964 Κατοχικό Δάνειο

Η Ελλάδα αρχίζει να θέτει ζήτημα κατοχικού δανείου.

1966 Η απάντηση της Γερμανίας

Αρχικά, η Ελλάδα εισπράττει την απάντηση ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε νωρίτερα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση.

1967 Η Γερμανία αναθεωρεί

Η Γερμανία αναγνωρίζει ότι παραίτηση (προφορικώς ή εγγράφως) δεν υπάρχει.

1968 Προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο

Η ελληνική κυβέρνηση προσφεύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Συμφωνίας του Λονδίνου για το άρθρο 28 της συμφωνίας περί γερμανικών εξωτερικών χρεών του 1953 (Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος).

1972 Απόφαση Διαιτητικού Δικαστηρίου

Το Διαιτητικό Δικαστήριο δέχεται ότι η Γερμανία οφείλει να έρθει σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την ρύθμιση του θέματος των αποζημιώσεων (Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος).

1974 Συμφωνία αποζημίωσης για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Υπογράφεται συμφωνία αποζημίωσης, σύμφωνα με την οποία η γερμανική κυβέρνηση ανέλαβε να καταβάλλει 47 εκατ. μάρκα στην Ελλάδα σε δύο δόσεις (Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος).

Το χρονικό των γερμανικών επανορθώσεων (Μέρος 2ο)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ