ΕΛΛΑΔΑ

Βγήκε από τη φυλακή ο Κορκονέας

Βγήκε από τη φυλακή ο Κορκονέας
EUROKINISSI

Βγήκε από τη φυλακή το μεσημέρι της Τρίτης ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, έπειτα από τη χθεσινή απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία «έσπασαν» τα ισόβια για τον καταδικασθέντα.

 

Από νωρίς σήμερα το πρωί, κινήθηκαν οι διαδικασίες να εκδοθεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, απόσπασμα της απόφασης το οποίο και επιδόθηκε στη διοίκηση των φυλακών, με συνέπεια από εκεί και μετά να τρέξουν οι λεπτομέρειες για την αποφυλάκιση του.

Όπως έγινε γνωστό, έξω από τις φυλακές ήταν οι δυο γονείς του Κορκονέα που περίμεναν την αποφυλάκισή του και στη συνέχεια με αυτοκίνητα έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Χθες, Δευτέρα, το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με άμεσο δόλο, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ως εκ τούτου δεν άλλαξε κάτι από την πρωτόδικη απόφαση αναφορικά με το βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης.

Αντιθέτως το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώο, λόγω αμφιβολιών, τον Βασίλη Σαραλιώτη.

Ωστόσο, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, αναγνώρισε ομόφωνα στον Επ. Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια για τον καταδικασθέντα.

Πιο συγκεκριμένα, στον Κορκονέα επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, παρότι ο εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή 15 ετών.

Η εν λόγω απόφαση σηματοδότησε την άμεση αποφυλάκιση του Κορκονέα, καθώς έχει ήδη εκτίσει για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου πραγματική ποινή 10 ετών ενώ έχει κάνει και μεροκάματα εντός της φυλακής, τα οποία προσμετρώνται ευεργετικά.

Σαραλιώτης: Νιώθω δικαιωμένος

Την ίδια ώρα, ο συγκατηγορούμενός του Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος αθωώθηκε από το Εφετείο δηλώνει δικαιωμένος και ρίχνει την ευθύνη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στον Κορκονέα.

«Λυπάμαι για το γεγονός διότι ήμουν εκεί τη μοιραία βραδιά δίπλα σε έναν υποτιθέμενο συνάδελφο που έκανε ότι έκανε, αλλά δεν είχα καμία συμμετοχή σε αυτό. Θέλω να με πιστέψουν. Πιστεύω ότι υπάρχει δικαιοσύνη και για αυτό περίμενα και έκανα υπομονή τόσα χρόνια», ανέφερε ο πρώην ειδικός φρουρός, μιλώντας στο δελτίο του Ant1.

«Από την πρώτη στιγμή φωνάζω και έχω δηλώσει ότι είμαι αθώος και δεν είχα καμία συμμετοχή στο θάνατο του παιδιού και από εκεί και πέρα νιώθω δικαιωμένος γιατί ο αγώνας μου δικαιώθηκε επιτέλους. Έστω και αργά αλλά δικαιώθηκε», τονίζει.

Ο 42χρονος, αν και βρίσκεται εκτός φυλακής από το 2012, προσπαθούσε να αποδείξει την αθωότητά του για να ζήσει, όπως λέει, ήρεμα στη Δράμα.

«Από εδώ και πέρα θα ηρεμήσω και θα δω. Είναι πολύ νωρίς για να σκεφτώ. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα για να καταλάβω ότι τελείωσε επιτέλους και να κάνω ένα καινούργιο ξεκίνημα», κατέληξε.



Ζ. Κωνσταντοπούλου: Προκλητική απόφαση που οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα

Για μεθοδευμένη και προκλητική απόφαση που «οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα», έκανε λόγο στο CNN Greece η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, μία εκ των συνηγόρων της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Όπως επεσήμανε η κ. Κωνσταντοπούλου, η πολιτική αγωγή θα ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την άσκηση αναιρέσεως κατά αυτής της απόφασης και θα προβεί και σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες

«Είναι μια απόφαση προκλητική που οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα. Δυστυχώς μετά από σχεδόν 11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το δικαστήριο απάλλαξε λόγω αμφιβολιών τον έναν εκ των δύο κατηγορουμένων και έδωσε μια ποινή χάδι στον Κορκονέα, στον άνθρωπο που καταδικάστηκε ομόφωνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο για εν ψυχρώ δολοφονία», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.

Λέγοντας ότι πρόκειται για μεθοδευμένη απόφαση, επεσήμανε ότι ήδη από τις 19 Ιουνίου η πολιτική αγωγή είχε καταγγείλει την αναβολή της έκδοσης απόφασης με το πρόσχημα ότι αρρώστησε ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα.

«Η άποψη της πολιτικής αγωγής είναι ότι πρόκειται για μια μεθοδευμένη απόφαση. Δεν το λέμε σήμερα, το καταγγείλαμε ήδη στις 19 Ιουνίου του 2019, όταν με τρόπο προκλητικό αναβλήθηκε η έκδοση αποφάσεως με το πρόσχημα ότι αρρώστησε ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα», τονίζει και εξηγεί:

«Παρακολουθήσαμε τότε ένα δικαστήριο που επί δυόμισι χρόνια ουσιαστικά πίεζε για διεκπεραίωση της υπόθεσης να μην ενδιαφέρεται ξαφνικά να εκδοθεί η απόφαση, αλλά αντίθετα να μετατοπίζει την έκδοσή της στα τέλη του Ιουλίου, σήμερα, δηλαδή, σε ημέρα κατά την οποία θα ίσχυε ήδη ο νέος ποινικός κώδικας, ήδη το νέο ευεργετικό πλαίσιο για τον Κορκονέα. Εμείς το καταγγείλαμε από τότε. Είναι πρωτοφανές ότι με διακοπή που δόθηκε την ημέρα εκφώνησης της απόφασης, άλλαξε και η σύνθεση του δικαστηρίου και αντικαταστάθηκε ο αρχαιότερος εφέτης λόγω συνταξιοδότησής του. Είναι δηλαδή πρωτοφανές ότι το δικαστήριο αποδέχτηκε να συνεδριάσει πέραν και του χρόνου κατά τον οποίο θα μπορούσε να εκδώσει απόφαση σε πλήρη σύνθεση. Για εμάς αυτό είναι μία από τις πολλές ενδείξεις μεθόδευσης, για τις οποίες και μιλήσαμε και μιλάμε και θα μιλήσουμε».

«Η απόφαση αυτή εκδόθηκε για να αποφυλακιστεί άμεσα»

Η συνήγορος της οικογένειας Γρηγορόπουλου τονίζει ακόμα ότι «η απόφαση αυτή εκδόθηκε για να αποφυλακιστεί. Είναι μία απόφαση που έσπασε τα ισόβια αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, μολονότι στο δικαστήριο κατατέθηκαν τα στοιχεία για την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά του ως αστυνομικού, για το γεγονός ότι τα στοιχεία της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής παρουσιάστηκαν αλλοιωμένα, για το γεγονός ότι σε όλη τη διαδρομή του μέχρι τη δολοφονία υπάρχουν σκιές».

«Παρόλα αυτά το δικαστήριο του αναγνώρισε με προκλητικό τρόπο αυτό το ελαφρυντικό και ενώ το ανώτατο όριο που προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο ήταν των 15 ετών, το δικαστήριο του έδωσε ακόμη μικρότερη ποινή, 13 ετών για να βγει σίγουρα από τη φυλακή άμεσα», προσθέτει.

Όπως λέει η ίδια, «κατά την άποψή μας αυτή η απόφαση επιβραβεύει αντί να κολάζει. Ουσιαστικά χαϊδεύει αντί να σωφρονίζει και βεβαίως ο Αλέξανδρος, εκτός από θύμα του Κορκονέα, υπήρξε και το θύμα όλων των προηγούμενων δικαστικών αποφάσεων που απάλλαξαν αστυνομικούς που δολοφόνησαν πολίτες».

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου δυστυχώς κατατάσσεται σε εκείνες τις αποφάσεις που οπλίζουν το χέρι επίορκων αστυνομικών που παραβιάζοντας τον όρκο τους, δολοφονούν πολίτες».

«Θα ζητήσουμε άσκηση αναιρέσεως από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου»

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι η πολιτική αγωγή θα ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την άσκηση αναιρέσεως κατά αυτής της προκλητικής απόφασης.

«Θα υπερασπιστούμε με όλη μας τη δύναμη την υπόθεση της ουσιαστικής απόδοσης δικαιοσύνης στην περίπτωση της δολοφονίας του Αλέξανδρου και βεβαίως θα ζητήσουμε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την άσκηση αναιρέσεως κατά αυτής της προκλητικής απόφασης και θα προβούμε και σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την υπεράσπιση των βασικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου. Το δικαίωμα στη ζωή είναι δικαίωμα απαραβίαστο. Το δικαίωμα στην παιδική ηλικία είναι ιερό. Το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα οικουμενικό, που δεν μπορεί στη χώρα μας να ματαιώνεται κατ’αυτό τον τρόπο».

«Η πολιτική αγωγή υπερασπίζεται την μνήμη του Αλέξανδρου, αυτού του 15χρονου παιδιού που τόσο άδικα και τόσο πρόωρα κόπηκε το νήμα της ζωής του, υπερασπίζεται την οικογένεια του Αλέξανδρου, την μάνα του και την αδερφή του. Είναι οι μοναδικές που έμειναν πια, πέθανε ο πατέρας του, πέθανε η γιαγιά του, που παρίσταντο στην πρώτη δίκη», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ