ΕΛΛΑΔΑ

Και 6ος νεκρός από την εποχική γρίπη- 2 μικρά παιδιά σε ΜΕΘ

Και 6ος νεκρός από την εποχική  γρίπη- 2 μικρά παιδιά σε ΜΕΘ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Στους 6 διαμορφώνεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από την εποχική γρίπη που παρουσιάζει έξαρση το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 47 άνθρωποι στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων τη χώρας. Ανησυχητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός πως ανάμεσα στους νοσηλευόενους των ΜΕΘ βρίσκονται και 2 μικρά παιδιά 4 και 8 ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι κάτω από τα 60 έτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για εποχικό φαινόμενο που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη, τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε όλη την Ευρώπη επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09 και αυτό θεωρείται αναμενόμενο, λόγω του ότι κατά την περσινή περίοδο γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β του ιού της γρίπης.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες και επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.

Ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ καταγγέλουν γιατροί και νοσηλευτές

Να σημειωθεί πως νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωση του έκανε λόγο για σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Είναι η πρώτη χρονιά φέτος που δεν υπήρξαν εκστρατείες ενημέρωσης, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

«Την ίδια ώρα, το Δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, με τις δομές, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η αναμενόμενη εμφάνιση περιστατικών με βαριές επιπλοκές, θα επιβαρύνει σημαντικά τις υπάρχουσες δομές που λειτουργούν οριακά.

Επίσης παρά το γεγονός ότι η επιδημία της γρίπης ήταν αναμενόμενη, το υπουργείο Υγείας, δεν είχε πάρει εγκαίρως μέτρα, για την εξασφάλιση επιπλέον κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα να αυξηθεί δραματικά η λίστα αναμονής-είχε φτάσει τους 70 ασθενείς την ημέρα- και κάποιοι συνάνθρωποί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Για το θέμα των ελλείψεων σε κρεβάτια ΜΕΘ ανακοίνωση εξέδωσαν και οι νοσηλευτές που αναφέρουν ότι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τους για περισσότερους θανάτους στις υποστελεχωμένες ΜΕΘ, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο ασθενούς στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) Δημήτρης Σκουτέλης «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας και όσο λιγοστεύουν οι κλίνες ΜΕΘ τόσο περισσότεροι συνάνθρωποί μας θα πεθαίνουν», ενώ με δήλωση του ο γγ της ΕΝΕ Αριστείδης Δάγλας τονίζει ότι «το πρόβλημα στις ΜΕΘ, εντοπίζεται ξεκάθαρα στην υποστελέχωση των Μονάδων από νοσηλευτές. Πρέπει το συντομότερο δυνατόν η Πολιτεία να προχωρήσει σε προσλήψεις συναδέλφων μας».

Διαβάστε ακόμα:

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Aπροετοίμαστη η χώρα για την αντιμετώπιση της γρίπης

Τι πρέπει να προσέξουμε στην εποχική γρίπη - Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας συμβουλεύει

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ