ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες εξετάσεις 2020: Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται

Πανελλήνιες εξετάσεις 2020: Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Αντιμέτωποι με τις αλλαγές που φέρνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να βρεθούν οι μαθητές που τον Σεπτέμβριο ξεκινούν την Γ’ Λυκείου και θα συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις. 

Όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα» από τις αλλαγές αυτές ξεχωρίζει η κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων που εντάσσονται στο μηχανογραφικό δελτίο, σε «πράσινες» και «κόκκινες»: των τμημάτων δηλαδή, που -υπό προϋποθέσεις- οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να μπουν χωρίς εξετάσεις και αυτών που θα ήταν απαραίτητο να διαγωνιστούν.

Οι βασικές αλλαγές, όπως τις αποφάσισε το αρμόδιο υπουργείο:

Όλοι μέσω Πανελληνίων

Όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι -είτε στοχεύουν σε τμήματα χαμηλής ζήτησης είτε σε υψηλής- θα κληθούν να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις προκειμένου να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου είχε φέρει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα έδινε τη δυνατότητα «ελεύθερης πρόσβασης» σε μια σειρά τμημάτων χαμηλής ζήτησης, υπό την προϋπόθεση ότι η ζήτηση στο

Μηχανογραφικό δεν θα υπερέβαινε τις προσφερόμενες θέσεις.

Η βάση του 10

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Νίκη Κεραμέως στην εφημερίδα «Τα Νέα», «είναι παράλογο να εισάγονται φοιτητές με 3 και 4 στα ΑΕΙ. Θα δούμε πότε μπορούμε να επαναφέρουμε τη βάση του 10, ως προαπαιτούμενο για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η υπουργός Παιδείας δεν θέλει να αιφνιδιάσει τους μαθητές και η νέα ρύθμιση θα συμπεριληφθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλαγών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Η μείωση της ύλης

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε -ως άμεση αλλαγή- τον εξορθολογισμό της εξεταστέας ύλης αλλά και τον καθορισμό νέων συντελεστών για την συνεξέταση Έκθεσης και Λογοτεχνίας.

Συγκεκριμένα μειώνεται η ύλη σε όσα μαθήματα ήταν αδύνατη η κάλυψή της στη διάρκεια της χρονιάς ενώ αναφορικά με τη συνεξέταση των μαθημάτων μειώνεται ο συντελεστής στη Λογοτεχνία καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη προετοιμασία μαθητών και εκπαιδευτικών για την πλήρη εφαρμογή της εξέτασης αυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ