ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Υμηττός: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, καμία ανησυχία για το δάσος Καισαριανής

Φωτιά Υμηττός: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, καμία ανησυχία για το δάσος Καισαριανής
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Σε ύφεση είναι πλέον η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Παιανία Αττικής στους πρόποδες του Υμηττού, με την πυροσβεστική να συνεχίζει, ωστόσο, να δίνει «μάχη» για να τη θέσει υπό πλήρη έλεγχο.

Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στην οδό Σερρών έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή του βουνού κοντά στην Καισαριανή.

Η πυροσβεστική δίνει πραγματική μάχη να μην περάσουν οι φλόγες στο δάσος της Καισαριανής, ωστόσο οι άνεμοι κόπασαν το πρωί με αποτέλεσμα το έργο των πυροσβεστών να καταστεί ευκολότερο.

«Σαφώς και είναι καλύτερη η εικόνα ιδίως για όσους είδαμε από την αρχή την εξέλιξη και βεβαίως το πιο βασικό είναι ο αέρας. Δεν πνέει με την ίδια σφοδρότητα. Από την πρώτη στιγμή με τον κ. Χαρδαλιά συντονίσαμε με την περιφέρεια Αττικής τις δυνάμεις. Από την ώρα που έπεσαν τα μποφόρ και σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα, η εικόνα που έχουμε είναι καλύτερη» τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν ρίψεις νερού πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.

Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν και δύο ελικόπτερα του ελληνικού στρατού.

Το πρωί ενισχύθηκαν και οι επίγειες δυνάμεις και πλέον στο σημείο επιχειρούν 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένα σπίτι κάηκε στην περιοχή της Παιανίας ενώ άλλα τρία έχουν υποστεί ζημιές εξωτερικά.

AP 19224138955360


Πηγή: (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν πως τα σπίτια που είχαν καεί ήταν δύο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε τελικά.

Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν πως ακούστηκε έκρηξη κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς ενώ μίλησαν και για ταυτόχρονες εστίες. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο.

Οι εν λόγω καταγγελίες εξετάζονται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.



Εκκενώσεις σπιτιών και διακοπές κυκλοφορίας

Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξε εντολή για εκκένωση διάσπαρτων σπιτιών στην περιοχή της Παιανίας.

Λόγω της πυρκαγιάς, η αστυνομία είχε προχωρήσει στη διακοπή κυκλοφορίας σε ορισμένους δρόμους, ωστόσο πλέον η κίνηση οχημάτων έχει αποκατασταθεί.

Πλέον η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, αλλά στις διασταυρώσεις υπάρχουν παντού τροχονόμοι για να κατευθύνουν τους οδηγούς.

Στο συντονιστικό ο Χρυσοχοΐδης - Στο μέτωπο ο Χαρδαλιάς

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς έσπευσαν από την πρώτη στιγμή αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να εκκενώσουν προληπτικά κατοικημένες περιοχές και να συνδράμουν στους κατοίκους.

Ο Αρχηγός του ΠΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα στην Αττική και σε μερική όλη την Ελλάδα.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Στο ελικόπτερο της πυροσβεστικής από το οποίο γίνεται η επίβλεψη της επιχείρησης επιβιβάστηκαν νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός του σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, οι οποίοι συντονίζουν τα εναέρια μέσα που κάνουν ρίψεις στο μέτωπο της φωτιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ