ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Υμηττός: Έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς μετά από καταγγελίες πολιτών

Φωτιά Υμηττός: Έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς μετά από καταγγελίες πολιτών
ΙΝΤΙΜΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Έρευνες έχει ξεκινήσει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μετά από καταγγελίες πολιτών για εκρήξεις αλλά και ταυτόχρονες εστίες στην Παιανία, όπου εκδηλώθηκε η μεγάλη φωτιά που εξαπλώθηκε στη συνέχεια στον Υμηττό και έφτασε μέχρι τις κεραίες.

Παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό, αρκετοί κάτοικοι της περιοχής υποστήριξαν πως άκουσαν εκρήξεις τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Αυτή την ώρα, η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος για το δάσος της Καισαριανής.

Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς ένα σπίτι ενώ ζημιές υπέστησαν και άλλα τρία.

«Δεν την είδα (σ.σ. τη φωτιά). Αλλά γύρω στις 03:10 μου μύρισε» δήλωσε στο CNN Greece κάτοικος της περιοχής.

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε έκπληκτος για την άμεση έλευση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Η πυροσβεστική ήρθε σε χρόνο dt. Πολλά οχήματα και πολλά μηχανήματα […] Ήρθαν πάρα πολλά μέσα. Δεν το ‘χω ξαναδεί αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, περιέγραψε ως «κόλαση» τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

«Αυτοί είναι εμπρησμοί. Έκαιγε παντού, κάποιοι άκουσαν εκρήξεις. Είναι 100% εμπρησμός μέσα στη νύχτα» δήλωσε ο ίδιος.



Άμεση ήταν και η αντίδραση των αστυνομικών, που κατόπιν συνεννόησης με την πυροσβεστική απομάκρυναν τους κατοίκους από τα σπίτια τους.

«Μας ξύπνησε η φωτιά. Μείναμε (σ.σ. στα σπίτια μας) μέχρι που μας έβγαλαν έξω τα παιδιά από την αστυνομία και την πυροσβεστική» δήλωσε κάτοικος της περιοχής στον ΑΝΤ1.

Το χρονικό

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην οδό Σερρών στην Παιανία και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Με το πρώτο φως της ημέρας, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν ενώ στη «μάχη» ρίχτηκαν και εναέρια μέσα.

Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατηθούν οι φλόγες μακριά από το δάσος της Καισαριανής, η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η φωτιά βρίσκεται πλέον σε ύφεση.

«Σαφώς και είναι καλύτερη η εικόνα ιδίως για όσους είδαμε από την αρχή την εξέλιξη και βεβαίως το πιο βασικό είναι ο αέρας. Δεν πνέει με την ίδια σφοδρότητα. Από την πρώτη στιγμή με τον κ. Χαρδαλιά συντονίσαμε με την περιφέρεια Αττικής τις δυνάμεις. Από την ώρα που έπεσαν τα μποφόρ και σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα, η εικόνα που έχουμε είναι καλύτερη» τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.



Στο συντονιστικό ο Χρυσοχοΐδης - Στο μέτωπο ο Χαρδαλιάς

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς έσπευσαν από την πρώτη στιγμή αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εκκενώσουν προληπτικά κατοικημένες περιοχές και να συνδράμουν στους κατοίκους.

Ο Αρχηγός του ΠΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα στην Αττική και σε μερική όλη την Ελλάδα.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στο ελικόπτερο της πυροσβεστικής από το οποίο γίνεται η επίβλεψη της επιχείρησης επιβιβάστηκαν νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός του σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, οι οποίοι συντονίζουν τα εναέρια μέσα που κάνουν ρίψεις στο μέτωπο της φωτιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ