Συνήγορος του Πολίτη: Τι καταγράφει η έκθεση για τα περιστατικά αυθαιρεσίας σε Αστυνομία και φυλακές
Βασανιστήρια, παράνομη χρήση όπλου, προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και πολυάριθμες περιπτώσεις αστυνομικής βίας με ρατσιστικό κίνητρο καταγράφει ο Συνήγορος του Πολίτη, στη σχετική έκθεσή του για το διάστημα 2017-2018, ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΕΜΗΔΙΠΑ) στα Σώματα Ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης.
Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, προκύπτει ότι από τις υποθέσεις που χειρίστηκε, η συντριπτική πλειονότητα τους και συγκεκριμένα 290, αφορούν πράξεις και παραλείψεις οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας και έξι υποθέσεις οργάνων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Από τις υποθέσεις που εξέτασε ο Μηχανισμός, 25 αφορούν βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κατά την έννοια του άρθρου 137Α του Ποινικού Κώδικα, 49 παράνομη χρήση όπλου, 10 προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας, 3 αφορούν προσβολές κατά της ζωής, 37 προσβολές κατά της προσωπικής ελευθερίας, 145 προσβολές κατά της σωματικής ακεραιότητας, 7 ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ σε 21 περιπτώσεις διερευνήθηκε η ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου.
Σε 18 περιπτώσεις έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, κρίνοντας ότι δεν υφίσταται λόγος περαιτέρω διερεύνησής της, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την ελεγχόμενη υπηρεσία.
Ο Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από ενάμιση χρόνο και η παρούσα αναφορά αποτελεί την πρώτη του έκθεση.
Η ειδική έκθεση θα εκδίδεται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις υποθέσεις που χειρίστηκε ο ΕΜΗΔΙΠΑ, χαρακτηριστικές περιπτώσεις, νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Συνήγορος για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον τομέα αυτό.
Σέρρες: Στο «μικροσκόπιο» η εμπλοκή κι άλλων προσώπων στον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 17χρονου - Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας
11:31
CES 2026: Ρομπότ, νέες τεχνολογίες τηλεόρασης και «τριπλά» smartphones στις νέες τάσεις
11:22
Καιρός: Έρχεται έκτακτο δελτίο από ΕΜΥ για την ψυχρή εισβολή με κρύο και χιόνια - Η ανάρτηση Κολυδά
11:11
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ : Γιατί οι ταραχές στο Ιράν είναι διαφορετικές από άλλες φορές - Το διακύβευμα και ο παράγοντας «νέοι» (pics&vid)
11:00