ΕΛΛΑΔΑ

Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας φέρνει το υπουργείο

Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας φέρνει το υπουργείο
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Σχέδιο αντιμετώπισης της μαύρης εργασίας καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να ενταχθεί στο συνολικό νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιοι σχεδιάζουν σοβαρή μείωση του πρόστιμου που ισχύει σήμερα και παράλληλη εισαγωγή κινήτρων στον εργοδότη προκειμένου να προσλάβει τον εργαζόμενο.

Το σχέδιο, του οποίου ένα περίγραμμα έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, θα περιλαμβάνει κλιμακωτά πρόστιμα ανάλογα με τον βαθμό παράβασης. Παράλληλα, το πρόστιμο θα συνδυάζεται και με κίνητρα για πρόσληψη και πλήρη ασφάλιση του εργαζόμενου.

Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις του υπουργείου το γενικό πρόστιμο θα ορίζεται στα 3.500 ευρώ και θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το πλήθος και το ποσοστό των αδήλωτων εργαζομένων. Στα κίνητρα που εξετάζει το υπουργείο συμπεριλαμβάνονται και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τις αμέσως επόμενες μέρες και να ενταχθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ το πρωί του Σαββάτου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις προθέσεις του υπουργείου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ο υπουργός Εργασίας δεν απέκλεισε εμπλοκή στη διαπραγμάτευσηενώ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί περαιτέρω μείωση των 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης ούτε να ανεβάσει το όριο των 15 ετών για την χορήγησή της.

Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση. «Οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν τους κοροϊδεύει και δεν παίζει πελατειακά παιχνίδια όπως οι προηγούμενοι με την “μαϊμού” ενοποίηση των ταμείων».

Σημείωσε επίσης πως η τρόικα γνωρίζει πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση ξέρει να λέει «όχι».,

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης δεν θα παίρνουν την Εθνική σύνταξη αλλά ένα προνοιακό επίδομα που θα κυμαίνεται γύρω στα 36Ο ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι «θα μπει κόφτης στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών πάνω από ένα όριο , ώστε το άθροισμα ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών να μην είναι εξοντωτικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ