ΕΛΛΑΔΑ

Ν. Τόσκας: Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες

Ν. Τόσκας: Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες

Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία που επετεύχθη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ο υπουργός τόνισε πως η ροή των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα δεν έχει μειωθεί παρά ελάχιστα. Ακόμη, ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος έχει επιβαρυνθεί με 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ υπογράμμισε ότι η κρίση των προσφύγων δεν πρέπει να συνδέεται με το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα o υπουργός δήλωσε στην Bild: «Μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Τουρκία και η ΕΕ, οι ροές των προσφύγων δεν μειώθηκαν σημαντικά. Μόνον εν μέρει. [Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες] συνεχίζουν να έρχονται. Αυτές τις ημέρες, παρά τον κακό, ψυχρό καιρό, υποδεχόμαστε περίπου 2.800 - 3.000 ανθρώπους σε όλα τα ελληνικά νησιά καθημερινά.

Οι τουρκικές αρχές δεν πράττουν αυτό που πρέπει προκειμένου να εμποδίσουν αυτούς τους ανθρώπους να έρχονται ή να μειώσουν τις ροές, παρά τη συμφωνία με την ΕΕ. Αυτό είναι προφανές από τους αριθμούς που σας έδωσα».

Όσον αφορά το θέμα της καθυστέρησης της χώρας μας στο θέμα των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής ( τα λεγόμενα hot spots) ο κ. Τόσκας επεσήμανε:

«Έχουμε μια προθεσμία, που είναι πολύ φιλόδοξη, για να ολοκληρωθεί η πλειονότητα των ΚΕΠΥ. Ορίστηκε από τον πρωθυπουργό και είναι η 15η Φεβρουαρίου. Στη Χίο και στη Λέρο οι υποδομές, τα κτίρια, είναι έτοιμα. Όσο για τον εξοπλισμό, «δίνουμε μάχη» στην ευρωπαϊκή αγορά για να τον αγοράσουμε. Η μόνη χώρα η οποία μας υποστήριξε ήταν η Γερμανία, με 43 μηχανήματα Eurodac (σ.σ. ευρωπαϊκό σύστημα δακτυλοσκόπησης). Χρειαζόμαστε περίπου 80».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ