ΕΛΛΑΔΑ

Στο επίκεντρο το προσφυγικό: Γιατί δεν προχωρούν γρήγορα οι επαναπροωθήσεις;

Στο επίκεντρο το προσφυγικό: Γιατί δεν προχωρούν γρήγορα οι επαναπροωθήσεις;
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ακόμη και τα αιτήματα ασύλου αλλοδαπών που εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά και βρίσκονται σε κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά καθυστερούν να επεξεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες ασύλου.

Και ενώ θα περίμενε κάποιος ότι στους αλλοδαπούς που διώκονται στη χώρα μας για αδικήματα οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου θα ήταν γρήγορες και ξεκάθαρες, παρόλα αυτά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις όλα γίνονται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Αποτέλεσμα αυτού είναι να καθυστερούν οι επαναπροωθήσεις και να παραμένουν αλλοδαποί την Ελλάδα, καθώς δεν μπορεί να ακολουθηθεί καμία διαδικασία επιστροφής αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα απορριπτικό στο αίτημα ασύλου.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι συνηθισμένες και στα προαναχωρησιακά κέντρα στη Μυτιλήνη και την Κω, που είναι κλειστά κέντρα κράτησης.

Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να προχωρήσουν οι γρήγορα οι διαδικασίες ασύλου όταν ακόμη και οι εξόφθαλμες απορριπτικές αιτήσεις προχωρούν με ρυθμούς «χελώνας».

Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει πως σε περίπτωση που το αίτημα ασύλου για κάποιον κρατούμενο δεν εξεταστεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Και αυτό γιατί θα έχει ξεπεραστεί ο χρόνος που επιτρέπει ο νόμος να κρατηθεί.

Τι συμβαίνει, όμως, σε περίπτωση που η αρμόδια επιτροπή απορρίψει το αίτημα ασύλου κάποιου αλλοδαπού που βρίσκεται σε κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης;

Κανονικά, οι αστυνομικές Αρχές τον αναζητούν μέσα στο κέντρο –το οποίο ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε δομή φιλοξενίας- ώστε ο άνθρωπος αυτός να μεταφερθεί σε κλειστό κέντρο κράτησης και να επαναπροωθηθεί στην Τουρκία.

Ωστόσο, το συνηθέστερο φαινόμενο πριν πάνε οι αστυνομικοί να εντοπίσουν τους εν λόγω αλλοδαποί είναι οι άνθρωποι αυτοί να έχουν εξαφανιστεί.

Η αστυνομία ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την απορριπτική απόφαση μετά τον ενδιαφερόμενο με αποτέλεσμα όταν οι Αρχές αναζητήσουν τον άνθρωπο αυτό, να μην μπορούν να τον εντοπίσουν πουθενά.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα νησιά έχουν επανειλημμένα ενημερώσει την ηγεσία για τέτοια περιστατικά.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι οι αλλοδαποί χρησιμοποιούν παράνομες μεθόδους για να φτάσουν στην ενδοχώρα -ακόμη και κρυμμένοι κάτω από τις καρότσες φορτηγών που θα μπουν στα πλοία της γραμμής για Πειραιά.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και περιπτώσεις αλλοδαπών που λίγο πριν την επαναπροώθησή τους καταθέτουν έφεση κατά της απόρριψης ασύλου, καθώς ο νόμος δεν προβλέπει συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για τέτοιες κινήσεις.

Ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι αυτές οι στρεβλώσεις δεν αφορούν σε καμία περίπτωση αλλοδαπούς που πραγματικά χρειάζονται άσυλο, καθώς στις πατρίδες τους βρίσκονται σε εξέλιξη καταστροφικοί πόλεμοι ή οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν λόγω πολιτικών φρονημάτων.

Πάντως επιτελείς της Κατεχάκη ξεκαθάριζαν στο CNN Greece ότι θα πρέπει να αλλάξουν αρκετά στις διαδικασίες ασύλου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να σηκώνει τα «μανίκια» για να μπει μια τάξη στις διαδικασίες ασύλου -όχι μόνο σε θεσμικό επίπεδο αλλά και σε σχέση με τις επιτροπές και τα άτομα που τις απαρτίζουν.

«Πυρά» της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει «πυρά» εναντίον της κυβέρνησης.

«Η χώρα δεν είχε πολιτική στο μεταναστευτικό, προσφυγικό ζήτημα, υφίσταται με δήθεν "δικαιωματική ευαισθησία" εντελώς παθητικά τις συνέπειες των γεωπολιτικών επιδιώξεων και οικονομικών συμφερόντων άλλων. Είναι ζήτημα και γεωπολιτικό και εθνικό και κοινωνικό και ανθρωπιστικό. Αξίζει, λοιπόν, πολλά περισσότερα από ανακρίβειες, θράσος και παχιά λόγια, στοιχεία τα οποία αφθονούν στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ της 31ης Αυγούστου, η οποία σχολιάζει τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ της ίδιας ημέρας», επισημαίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωση- απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπενθυμίζουμε», προσθέτει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «ότι με απόφαση του πρωθυπουργού το ΚΥΣΕΑ συνεκλήθη, για να αποφασιστούν πολιτικές και μέτρα αντιμετώπισης των πολύ αυξημένων προσφυγικών ροών στο Αιγαίο».

Το υπουργείο παραθέτει 12 σημεία στα οποία, όπως επισημαίνει, αντικρούονται αναλυτικά και με στοιχεία οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει, μεταξύ άλλων:

1. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στα 3 χρόνια ύπαρξης του και διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάλυψε μόνο το 40% των οργανικών θέσεων και μόνο το 33% των θέσεων μονάδων διοίκησης. Συγχωνεύσαμε το ανύπαρκτο, συμμαζεύουμε το διαλυμένο και διεξάγεται διαγωνισμός για την κάλυψη 200 διοικητικών θέσεων.

2. Δουλεύουμε συστηματικά για να αναμορφώσουμε τον νομικό τραγέλαφο που έχει επινοήσει ως θεσμικό πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος καταλήγει να στοιβάζει δυστυχισμένους στη Μόρια, στα νησιά μας αλλά και στην ενδοχώρα. Νομικό καθεστώς, που φυσικά δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, και καταλήγει να κατατάσσει σε ευάλωτες ομάδες περισσότερο από το 85% των μεταναστών. Στις 50 ημέρες διακυβέρνησής μας επιταχύναμε τη δημιουργία δομών που μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 4000 ανθρώπους.

3. Επαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέφερε στην ενδοχώρα 30.000 ανθρώπους σε δυο χρόνια. Δεν μιλά για την ποιότητα των δομών φιλοξενίας, το αδιανόητο, ανύπαρκτο σύστημα διοίκησής τους, ότι μόνο 3 από τις 26 δομές σε αυτά τα χρόνια έχουν επίσημα συσταθεί. Δεν μιλά για το αδιέξοδο μιας στρατηγικής, όπου χτίζονται δομές παντού στην Ελλάδα, αναστατώνοντας τοπικές κοινωνίες και προσφέροντας πελατεία στο οργανωμένο έγκλημα. Δεν έκανε τίποτε για αυτά. Και την ίδια στιγμή εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά παραμένουν στοιβαγμένα σε ακατάλληλους χώρους, στα κέντρα πρώτης υποδοχής αλλά και σε δομές που δεν έχουν ούτε κανονισμό λειτουργίας.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέμφεται τις τοπικές κοινωνίες για τις αντιδράσεις τους στη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας. Οι κοινωνίες αντιδρούσαν και αντιδρούν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν τις σκέφθηκε. Δεν σκέφθηκε την επιβάρυνση σε νοσοκομεία, διοικητικά δικαστήρια, υπηρεσίες καθαριότητας, αστυνόμευσης και καθημερινότητας που υφίστανται οι δήμοι και οι πολίτες, όπου εγκαθίστανται δομές φιλοξενίας. Παράλληλα, αρκέστηκε και αρκείται να καταγγέλλει συλλήβδην πολίτες και ΟΤΑ ως ρατσιστές. Δομές θα γίνουν. Με τους πολίτες θα μιλήσουμε.

5. Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ παρατάθηκε και δεν καταργήθηκε όπως ψευδώς αναφέρεται. Το απαράμιλλο κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ στα 3 χρόνια διαχείρισης των τριών ευρωπαϊκών ταμείων του μεταναστευτικού, είναι να έχει απορροφήσει κατά μέσο όρο το 22% των κονδυλίων και μας υποχρεώνει τώρα σε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για να μην χαθούν σημαντικά κονδύλια.

6. Αφήνει πολλές απορίες νομιμότητας η διαχείριση του μεταναστευτικού στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη μια πρώτη υπόθεση έχει παραπεμφθεί στις εισαγγελικές αρχές.

7. Είναι απολύτως ψευδές ότι θα μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης όσοι έρθουν από τα νησιά. Εξίσου ψευδές ότι θα βρίσκονται σε χώρους που στερούνται στοιχειωδών προδιαγραφών. Η μεταφορά γίνεται σε συνεννόηση με διεθνείς οργανισμούς και με μέγιστη προσπάθεια εξασφάλισης συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τι ακριβώς προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να φτάσει η Μόρια στους 15000 , η Σάμος τους 6000 και να βουλιάξουν κάτοικοι, νησιά και πρόσφυγες μαζί;

8. Καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ την αναγγελία αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου. Φυσικά και θα αναμορφωθεί το νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Μόνοι επωφελούμενοι οι έμποροι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διακινητές και λοιποί εισπράττοντες αμοιβές από τους μετανάστες και πρόσφυγες.

9. Κατηγορεί για ιδεοληψία ο ΣΥΡΙΖΑ και ειρωνεύεται για το θέμα των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται ασύλου. Φυσικό είναι . Ήταν αντίθετος και κλασσικά ιδεοληπτικός στην αντιμετώπιση της κοινής δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, δηλαδή στο πιο σοβαρό εργαλείο επιστροφών που διαθέτει η χώρα. Αγνόησε τη δήλωση, την παρέκαμψε με νομικά κόλπα και οι επιστροφές ήταν 1806 σε τρία χρόνια!

10. Θέλει ακόμη πιο πολύ θράσος για να κατηγορείται η κυβέρνηση, από εκείνους που διαδήλωναν πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα, ότι τάχα κάνει κριτική στο Λιμενικό Σώμα. Σκοπεύουμε να φυλάξουμε αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας, για να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία και τη νομιμότητα! Η θάλασσα έχει σύνορα!

11. Την απόλυτη ερμηνεία και καλύτερη επιβεβαίωση του γιατί το μεταναστευτικό στην Ελλάδα είναι σε αυτή την κατάσταση, την δίνει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλά για το τι πρέπει να γίνει και τα λόγια παχαίνουν αφόρητα. Ε, λοιπόν ,εμείς λέμε να ανακουφίσουμε τους πρόσφυγες τους μετανάστες και τους πολίτες μας ΠΡΩΤΑ.

12. Μόνο δυο λέξεις στο τέλος της ανακοίνωσης αφιερώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές ένταξης των προσφύγων. Εκτός από θεωρίες και βαρύγδουπες κενές «στρατηγικές ένταξης» δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως για την ένταξη των παραγωγικών ενηλίκων προσφύγων. θεωρούμε ανάξιο για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας να λέγεται πως δεν μπορούμε να ενσωματώσουμε 60.000 ανθρώπους, εμείς που έχουμε στο εθνικό μας κύτταρο την προσφυγιά.

Η ανακοίνωση συνεχίζει, συνοψίζοντας τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ:

  • Η χώρα έχει γίνει hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών.
  • Οι άνθρωποι στοιβάζονται, εγκλωβίζονται επί μακρόν σε θλιβερά στρατόπεδα ωραιοποιημένων ονομασιών όπως «δομές φιλοξενίας» και «κέντρα υποδοχής».
  • Το σύστημα διαχείρισης είναι ανύπαρκτο, με άγνωστο αριθμό παρανόμως διαμενόντων στη χώρα, με σύνορα «σουρωτήρι», χωρίς βασικές υποδομές και τεχνολογικά εργαλεία διαχείρισης/εποπτείας των θαλάσσιων ροών, με ανθρώπους ευάλωτους που καταλήγουν να γίνονται έρμαια των εγκληματικών οργανώσεων.


Και καταλήγει τονίζοντας:

«Αυτή την αδιέξοδη κατάσταση δεν μπορεί να ανεχθεί η Ελλάδα. Αυτή την κατάσταση έρχεται να ανατρέψει η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αυτά αλλάζει η δουλειά μας και όσα θα ακολουθήσουν. Υπάρχει κράτος. Υπάρχει πολιτική και βασίζεται στο τρίπτυχο: Δημοκρατία, νομιμότητα, ανθρωπισμός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ