ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση του καταυλισμού στη Μόρια

Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση του καταυλισμού στη Μόρια
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Συνεχίζεται η σημερινή επιχείρηση αποσυμφόρησης του καταυλισμού της Μόριας, με στόχο την επιβίβαση στο πλοίο «Άκουα Μπλου» περισσότερων των 800 προσφύγων και μεταναστών με προορισμό δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Ήδη, στις 10:30 το πρωί με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» αναχώρησαν άλλα 635 άτομα και το πλοίο αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σήμερα το απόγευμα.

Μέχρι στιγμής στο πλοίο έχουν επιβιβασθεί περί τα 500 άτομα, ενώ γίνονται προσπάθειες να εντοπισθούν όσοι περιέχονται στις λίστες ευαλωτότητας που έχουν σταλεί από την Αθήνα με τις οποίες και επιτρέπεται η μετακίνηση.

Ας σημειωθεί εδώ ότι, τις τελευταίες ώρες, από αγνώστους, κυκλοφορεί έντονα μεταξύ των αιτούντων άσυλο στον καταυλισμό της Μόριας φήμη για κακές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό όπου υποτίθεται ότι θα προωθηθούν, με αποτέλεσμα κάποιοι να κρύβονται για να αποφύγουν τη μετακίνηση.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περίπου 1.000 από τους μετακινούμενους θα εγκατασταθούν στη δομή της Νέας Καβάλας, σε περισσότερες από 200 κατάλληλα διασκευασμένες σκηνές. Και οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές δομές της Βόρειας Ελλάδας.

Η μετακίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις δομές φιλοξενίας θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ενώ κατάλληλο προσωπικό θα παρέχει υποστήριξη στους μεταφερόμενους.

Όπως τονίζεται, η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν από το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται.

Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τονίζει πως οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ