ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση ελικοπτέρου στον Πόρο: Μηχανική βλάβη «βλέπει» πραγματογνώμονας

Πτώση ελικοπτέρου στον Πόρο: Μηχανική βλάβη «βλέπει» πραγματογνώμονας
ΙΝΤΙΜΕ

Ανατρέπει τα δεδομένα στις έρευνες για την τραγωδία με το ελικόπτερο στον Πόρο πραγματογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων, ο οποίος κάνει λόγο για ενδείξεις βλάβης.

Μιλώντας στο Star channel, ο Kώστας Νομίδης αποκαλύπτει ότι η πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου Α109 δεν οφείλεται στα καλώδια της ΔΕΗ αλλά πιθανότατα σε μηχανική βλάβη κατά την απογείωση.

«Συνέβη κάτι απρόοπτο και έπεσε πάνω στα καλώδια. Αν είχε ξαναπετάξει 30 φορές και γνώριζε καλά, γιατί την 31η φορά έπεσε πάνω, άρα κάτι του συνέβη. Βλέπουμε να βγαίνει καπνός και μετά το ελικόπτερο να πέφτει στα σύρματα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έπαθε μηχανική βλάβη στους κινητήρες του» λέει ο ίδιος.

Την ίδια εκτίμηση έχει και ο Βαγγέλης Καρυστινός, γιος του αδικοχαμένου πιλότου, θέτοντας ερωτήματα για την κατάσταση που βρισκόταν το ελικόπτερο.

«Πρέπει να διαλευκανθεί αν το ελικόπτερο είχε βλάβη πριν προσκρούσει στα καλώδια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρχε υπήρξε βλάβη κατά την απογείωση. Σε κάποια βίντεο φαίνεται ότι υπήρχε καπνός πριν από την πρόσκρουση» υποστηρίζει στο Star.



Aπάντηση αναμένεται να δώσει η ουρά του ελικοπτέρου που ανασύρθηκε πριν λίγες μέρες. Οι πραγματογνώμονες καλούνται να απαντήσουν εάν η αποκόλληση της ουράς έγινε από την πρόσκρουση στα καλώδια ή στη θάλασσα.

Ψάχνουν τα αίτια

Τα ενδεχόμενα που εξετάζουν τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων είναι δύο. Το πρώτο είναι αυτό της μηχανικής βλάβης. Δηλαδή να έκανε «κράτει» ο κινητήρας. Να μην μπορούσε να δώσει την απαραίτητη ισχύ για να απογειωθεί το ελικόπτερο. Αυτός είναι ο λόγος που εξετάζονται με προσοχή οι μαρτυρίες που κάνουν λόγο για ύπαρξη καπνού αμέσως μετά την απογείωσή του και πριν την πρόσκρουση με τα καλώδια της ΔΕΗ.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι αυτό του ανθρώπινου λάθους. Παρά το γεγονός ότι ο χειριστής ήταν πολύπειρος με χιλιάδες ώρες πτήσης δεν αποκλείεται σύμφωνα με τους ειδικούς να υπέπεσε στο λάθος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ