ΕΛΛΑΔΑ

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Τα πρώτα αναγνωρισμένα πτυχία Νομικής

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Τα πρώτα αναγνωρισμένα πτυχία Νομικής

Συζητώντας με τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής τα νέα πεδία επαγγελματικής προοπτικής

Το όνειρο για σπουδές που θα είναι εφάμιλλες των προσδοκιών χιλιάδων εν δυνάμει φοιτητών, αλλά και που θα οδηγήσουν σε ένα επάγγελμα με διευρυμένους ορίζοντες, έρχεται να εκπληρωθεί στη γείτονα Κύπρο και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το εν λόγω Εκπαιδευτικό Ίδρυμα αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή σπουδών, που ταυτόχρονα προσφέρει πολλές δυνατότητες στους φοιτητές.

Το CNN Greece συνομίλησε με τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Αχιλλέα Κ. Αιμιλιανίδη*, στο πλαίσιο της πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας της Σχολής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, όπου έγινε παρουσίαση των σύγχρονων προκλήσεων των Νομικών Σπουδών και των επαγγελματικών τους προοπτικών από τον ίδιο. Σκοπός της συνομιλίας μας ήταν να μας κατατοπίσει τόσο σε ό,τι αφορά στην εκπαιδευτική προσέγγιση που ακολουθείται στο εν λόγω Πανεπιστήμιο, όσο και για τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά σε έναν σημερινό απόφοιτο Νομικής Σχολής.

Ποια η εκπαιδευτική προσέγγιση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και για ποιο λόγο να επιλέξει κάποιος συγκεκριμένα τη Νομική Σχολή για τις σπουδές του;

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, ενώ είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Κύπρο που προσέφερε αναγνωρισμένα προγράμματα Νομικής. Έχοντας πλέον εμπειρία 25 ετών στις Νομικές Σπουδές, προσφέρει πλήρες πρόγραμμα ελληνικού δικαίου το οποίο στοχεύει σε φοιτητές από την Ελλάδα, αλλά πρόσθετα προσφέρει και πλήρες πρόγραμμα κυπριακού και αγγλικού δικαίου, ειδικευόμενο με τον τρόπο αυτό και στο συγκριτικό δίκαιο. Επιπλέον, προσφέρει ένα μεγάλο εύρος μεταπτυχιακών σπουδών τα οποία προσφέρονται και εξ αποστάσεως, στη Νομική, στη Δημόσια Διοίκηση και στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές, ενώ διατηρεί συνεργασίες με μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης (κοινά προγράμματα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Padova, του Zagreb, του W. Sydney και του MGIMO της Μόσχας).
Επιπλέον, από άποψη εκπαιδευτικής προσέγγισης, είμαστε οι μόνοι οι οποίοι προσφέρουμε μικρά ακροατήρια (μέχρι 35 άτομα) τα οποία βελτιώνουν τη δυνατότητα του φοιτητή να παρακολουθήσει τη μαθησιακή λειτουργία και να έχει καλύτερη επίδοση. Τέλος, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διαθέτει μεγάλο αριθμό προσωπικού πλήρους απασχόλησης, το οποίο εγγυάται καλύτερη ποιότητα σπουδών.

fotografia

Ποια η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τις υπόλοιπες Νομικές Σχολές;

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες Νομικές Σχολές της Κύπρου, οπωσδήποτε μία σημαντική διαφορά είναι ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι το μεγαλύτερο με τριπλάσιο αριθμό μόνιμου ακαδημαϊκού προσωπικού. Η Νομική Σχολή διαθέτει σήμερα 30 μόνιμα μέλη ΔΕΠ και συνολικά 70 διδάσκοντες, αποτελώντας με εντυπωσιακή διαφορά τη μεγαλύτερη Νομική Σχολή στην Κύπρο. Επιπλέον, είναι το πρώτο Ιδιωτικό Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα το οποίο έτυχε αναγνώρισης, σε ακαδημαϊκό επίπεδο από την Κυπριακή Δημοκρατία και σε επαγγελματικό επίπεδο από το Νομικό Συμβούλιο, ώστε να προσφέρει πτυχία Νομικής. Είναι το μοναδικό το οποίο προσφέρει πτυχίο Νομικής σε όλα τα μεγάλα συστήματα του δικαίου (ηπειρωτικό, κοινό, μικτό). Ακόμα, προσφέρει πλήρες πρόγραμμα σε συνεργασία με μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα με κορυφαία πανεπιστήμια – κάτι το οποίο οπωσδήποτε το διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές του. Πρόσθετα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει μία πολύ ανεπτυγμένη πανεπιστημιούπολη με εξαιρετικές φοιτητικές εστίες, εξαιρετικές υπηρεσίες και μία συνεχώς αναπτυσσόμενη πορεία στην έρευνα και τη διδασκαλία, όπως φαίνεται και από τις επιδόσεις του στις διεθνείς αξιολογήσεις.

Δράττοντας της ευκαιρίας σχετικά με τα πρώτα αναγνωρισμένα πτυχία Νομικής, τι σημαίνει αυτό για ένα πανεπιστήμιο;

Σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο πέτυχε να πρωτοπορήσει, με την έννοια ότι ενώ δεν προσφέρονταν στην Κύπρο πτυχία Νομικής, ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο το οποίο κατάφερε να πείσει τους αρμόδιους φορείς να το αξιολογήσουν και να πιστοποιήσουν σχετικά τα προγράμματα σπουδών του στο συγκεκριμένο πεδίο. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι όλα τα προγράμματα της Νομικής Σχολής έχουν μέχρι στιγμής αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί με επιτυχία, είτε από τον προηγούμενο φορέα αξιολόγησης (την επιτροπή αξιολόγησης ιδιωτικών πανεπιστημίων), είτε και από τον νυν φορέα αξιολόγησης (ο οποίος είναι κοινός για τα ιδιωτικά και τα κρατικά πανεπιστήμια), λαμβάνοντας μάλιστα ευμενή σχόλια.

Είναι η Νομική ένα επάγγελμα το οποίο ανήκει στα «επαγγέλματα του μέλλοντος»;

Η Νομική είναι αναμφίβολα ένα επάγγελμα του μέλλοντος, διότι είναι ένα από τα λίγα επαγγέλματα που ενυπάρχει σε οποιοδήποτε κλάδο. Είτε κάποιος ασχολείται με τη γεωργία, είτε με τον αθλητισμό, είτε με οτιδήποτε άλλο κλάδο, θα συναντήσει τη Νομική. Για αυτό το λόγο η Νομική είναι «ευέλικτο» πτυχίο. Δεν σημαίνει ότι κάποιος που σπουδάζει Νομική γίνεται αποκλειστικά δικηγόρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι απόφοιτοι της Νομικής συναντώνται είτε ως διευθυντές επιχειρήσεων, είτε σε λογιστικά γραφεία, είτε ως νομικοί σύμβουλοι ή και ως διευθυντές σε μεγάλες επιχειρήσεις, είτε ως δημόσιοι λειτουργοί κλπ.

Η Νομική είναι ένα πτυχίο από τα λίγα τα οποία είναι εξαιρετικά ευέλικτα. Και βέβαια πλέον προσαρμόζεται και με τις Νέες Τεχνολογίες, που οδηγούν σε μία συνεχή αναδιαμόρφωση του κλάδου. Μάλιστα, ως Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχουμε επενδύσει ιδιαίτερα στη σχέση της Νομικής με τις Νέες Τεχνολογίες, την Τεχνητή Νοημοσύνη, το Blockchain και όλες τις υπόλοιπες μορφές, οι οποίες, ανοίγουν και νέα πεδία επαγγελματικής προοπτικής για τους αποφοίτους Νομικής.

aimilianidis1

Με λίγα λόγια, τι θα λέγατε πως έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο τομέα σπουδών;

Ο δικηγόρος σήμερα έχει αλλάξει. Δεν είναι κατ’ ανάγκη ο παραδοσιακός δικηγόρος, ο οποίος θα πάει απλώς στο δικαστήριο. Πλέον χιλιάδες δικηγόροι χειρίζονται εξωδικαστηριακά τις περισσότερες υποθέσεις τους, κάνοντας δουλειές οι οποίες πριν 10-15 χρόνια δεν θα θεωρούνταν καν ότι εμπίπτουν στο πεδίο της Νομικής. Αυτό είναι το στοίχημα για τις Νομικές Σπουδές, το πώς προσαρμόζονται στην εποχή τους για να κάνουν τον απόφοιτο της Νομικής Σχολής πιο ισχυρό επαγγελματικά.

E-learning για μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Είναι εφικτό και μάλιστα ήμασταν οι πρώτοι οι οποίοι έτυχαν θετικής αξιολόγησης για προσφορά εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών σπουδών στη Νομική, τη Δημόσια Διοίκηση και τις Διεθνείς Σχέσεις & Ευρωπαϊκές Σπουδές, όπως και στο Δίκαιο & Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για προγράμματα τα οποία προσφέρουμε εξ αποστάσεως με επιτυχία εδώ και πέντε χρόνια, και στην ελληνική γλώσσα σε φοιτητές εξ Ελλάδος. Οπωσδήποτε έχουν αξιολογηθεί θετικά από επιτροπές πιστοποίησης, στις οποίες συμμετείχαν και ειδικοί σε ζητήματα e-learning για να πιστοποιήσουν και το τεχνικό κομμάτι των προγραμμάτων. Όλα στηρίζονται στο μεράκι που έχει το διδακτικό προσωπικό και το πόσο καλά δομημένο είναι το πρόγραμμα για να μπορεί να παράσχει στο φοιτητή το αντίστοιχο της συμβατικής διδασκαλίας, δηλαδή το αντίστοιχο της διδασκαλίας στην αίθουσα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει μάλιστα αξιολογηθεί με την διάκριση των 5 αστέρων (5 stars) από το QS Intelligence Unit – ένα πρωτοπόρο ανεξάρτητο, παγκόσμιο φορέα αξιολόγησης πανεπιστημίων.

Γιατί ένας φοιτητής από την Ελλάδα να ακολουθήσει το όνειρο των σπουδών του στην Κύπρο;

Διότι η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στη διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης που προσφέρει, ενώ υπάρχει ήδη ένας πολύ μεγάλος αριθμός -εξ Ελλάδος- φοιτητών που σπουδάζει στην Κύπρο. Το σημαντικότερο; Τα προγράμματα σπουδών είναι στα ελληνικά και επικεντρωμένα και στους Ελλαδίτες φοιτητές. Επιπλέον, προσφέρονται μαθήματα τα οποία είναι κατ’ εξοχήν βασισμένα στην ελληνική πραγματικότητα. Έτσι είναι σαν ένας φοιτητής να σπουδάζει εκτός Ελλάδας αλλά με τη διαφορά που μπορεί να παράσχει η ιδιωτική εκπαίδευση, δηλαδή μικρά τμήματα σπουδών, συνέπεια στις σπουδές, όχι μόνο τελική εξέταση αλλά και ενδιάμεσες εξετάσεις και εργασίες, συνεχής επικοινωνία, συνεχής αξιολόγηση, ένα σύστημα δηλαδή το οποίο ευνοεί τη βελτίωση του φοιτητή εκπαιδευτικά και με τον τρόπο αυτό μπορεί ο φοιτητής να εισπράξει ένα καλό αποτέλεσμα για το πτυχίο του. Και βεβαίως, πολλές φορές, σπουδές σε κλάδους σπουδών οι οποίοι δεν υπάρχουν σε άλλα πανεπιστήμια.

aimilianidis2

Το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στην Κύπρο

Κλείνοντας, να υπογραμμίσουμε πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Κύπρο, με περισσότερους από 12.000 φοιτητές από 70 και πλέον χώρες του κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, οι φοιτητές που έρχονται από Ελλάδα για σπουδές αποτελούν το 35-40% του συνολικού ποσοστού των φοιτητών που προέρχονται από το εξωτερικό! Έχει έξι Σχολές και πέραν των βασικών σπουδών διαθέτει πολλά προγράμματα εξειδικευμένων μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων: Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, Σχολή Επιστημών Αγωγής, Νομική Σχολή, Ιατρική Σχολή, Σχολή Επιστημών και Μηχανικής, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών.

*Ο Καθηγητής Δρ Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης είναι Δικηγόρος, Καθηγητής Νομικής και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Είναι Πρόεδρος του κυπριακού Παραρτήματος της Βασιλικής Εταιρείας της Κοινοπολιτείας. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από όπου κατέχει και τίτλο PhD. Από το 2007, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ενώ είναι συνέταιρος στη δικηγορική εταιρεία Emilianides Katsaros LLC.