ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ 2019: Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για επενδύσεις και clawback στο φάρμακο

ΔΕΘ 2019: Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για επενδύσεις και clawback στο φάρμακο
ΙΝΤΙΜΕ/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Kίνητρο για επενδύσεις από «έναν κλάδο υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτόν του φαρμάκου, δίνει η κυβέρνηση.

«Ως ελάχιστο κίνητρο η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα, σε όσες εταιρίες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν (έως 50 εκ. ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback».

Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «όποιος επενδύει σε διεθνώς ανταγωνιστικά και εμπορεύσιμα προϊόντα, κάτι στο οποίο υστερεί σημαντικά η ελληνική οικονομία, όποιος δημιουργεί μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, όποιος φέρνει προστιθέμενη αξία στην οικονομία ανταμείβεται».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «νέες επενδύσεις αξίας 460 εκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιηθούν από 17 φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται ήδη στα χέρια των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης».

«Αφορούν τόσο σε επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη όσο και σε εκσυγχρονισμό παραγωγικών εγκαταστάσεων και αναβάθμιση διαδικασιών που οδηγούν στην ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων», συμπλήρωσε.

Τέλος, καλωσόρισε την απόφαση της PFIZER «να δημιουργήσει εδώ στην Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα έξι διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.

Πρόκειται για μια σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης. 200 νέες καλές θέσεις εργασίας για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών θα δημιουργηθούν σύντομα. Με προοπτική, μάλιστα, να γίνουν πολύ περισσότερες καθώς μιλάμε για μια επένδυση σε τεχνολογίες του μέλλοντος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ