ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρη Ζαριφόπουλου με τον δημοσιογράφο Τάσο Ζάχο

Συζήτηση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρη Ζαριφόπουλου με τον δημοσιογράφο Τάσο Ζάχο
ΙΝΤΙΜΕ / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Δημόσιος Τομέας και ΙοΤ: Ευκαιρίες και προοπτικές», ήταν το θέμα της χθεσινής συζήτησης του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλου με τον δημοσιογράφο Τάσο Ζάχο στο περίπτερο 12 «Digital Greece» στην 84η ΔΕΘ. Η συζήτηση στην οποία συμμετείχαν επίσης η κυρία Ελίνα Σβίρου, Επικεφαλής Corporate Sales & Marketing Vodafone Hellas και ο κ. Ηρακλής Μπουραντάς, Ιδρυτής Novoville έγινε παρουσία επισκεπτών του περιπτέρου.

Ο Υφυπουργός παραθέτοντας τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη μετάβαση σε ένα ψηφιακό δημόσιο δήλωσε πως «θέλουμε να ξεκινήσουμε από το να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες, από όλα αυτά που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Σήμερα, επειδή τα συστήματα του Δημοσίου δεν διαλειτουργούν, δεν επικοινωνούν το ένα με το άλλο, αναγκαζόμαστε εμείς να διακομίσουμε την πληροφορία. Έτσι, πρέπει να δούμε τις διαδικασίες, να εντοπίσουμε σε ποιες μπορούμε να περιορίσουμε για παράδειγμα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και στην συνέχεια να ψηφιοποιήσουμε τις απλουστευμένες αυτές διαδικασίες».

Συνεχίζοντας ο κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος μίλησε για την συνδεσιμότητα. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για Internet of Things εάν δεν έχουμε ένα διαδίκτυο που δεν αναπτύσσει τις ταχύτητες που απαιτούνται γι’ αυτές τις τεχνολογίες», είπε συμπληρώνοντας πως προετοιμαζόμαστε και για την εποχή του 5G. «Στο επόμενο νομοσχέδιο θα περάσει ένα νέο πλαίσιο αδειοδότησης κεραιών το οποίο θα μας προετοιμάσει για την δημοπράτηση του φάσματος στο τέλος της επόμενης χρονιάς», είπε. «Όλα αυτά μαζί μας πάνε -και θέλω να πιστεύω σχετικά γρήγορα- σε μία κατάσταση όπου θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε και όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ειδικά στις μεταφορές, στην υγεία και στον Δημόσιο Τομέα. Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα απλά», τόνισε.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου και συντονιστή της συζήτησης, Τάσου Ζάχου, σχετικά με τους τομείς που πρέπει να γίνουν επενδύσεις και με δεδομένη την χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας στον δείκτη DESI, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απάντησε ότι «μεγάλο κομμάτι της στρατηγικής είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών». «Η τεχνολογία είναι διαθέσιμη, αλλά πρέπει και οι πολίτες να γνωρίζουν πώς να την αξιοποιήσουν», είπε.

Αναπτύσσοντας το σχέδιο του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος τόνισε πως «πρέπει να κοιτάξουμε διαφορετικά κοινά ξεκινώντας από τις πρώτες ηλικίες. Πολύ μεγάλο κομμάτι της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής θα έχει να κάνει με την συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας για παράδειγμα, όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μετά πρέπει να δούμε άλλες πληθυσμιακές ομάδες όπως τους ανέργους, συγκεκριμένους επαγγελματίες, τους δημοσίους υπαλλήλους. Εάν θέλουμε να μιλάμε για τα αυτονόητα σαφώς η διαδικασία της εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι από τις πρώτες που πρέπει να γίνουν».

Τέλος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον ρόλο των νεοφυών επιχειρήσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό, είπε πως «Η Ελλάδα έχει ως συγκριτικό πλεονέκτημα το ανθρώπινο δυναμικό της. Έχουμε λαμπρά μυαλά με πολλή όρεξη, γνώσεις, σπουδές από καλά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού που θέλουν να δημιουργήσουν. Εκεί πρέπει ως κράτος και υπουργείο να βοηθήσουμε αυτές τις επιχειρήσεις από την γέννηση της επιχειρηματικής ιδέας, στην χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων, στην τεχνογνωσία που θα χρειαστούν αλλά και στο δίκτυο επαφών που θα τις κάνει πιο εξωστρεφείς. Από εκεί και πέρα όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις λύσεις που μας δίνουν αυτές οι επιχειρήσεις. Ο σκοπός είναι αυτές οι επιχειρήσεις να γίνουν ένας ψηφιακός τεχνολογικός φάρος προκειμένου να προσελκύσουμε επιπλέον επενδύσεις στον χώρο της τεχνολογίας από το εξωτερικό, γιατί στόχος μας είναι να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα τεχνολογικό hub. Το έχουν κάνει κι άλλες χώρες, γιατί να μην το κάνουμε και εμείς; Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, κάποιοι είναι στο εξωτερικό και πολύ εύκολα πιστεύω θα γυρνούσαν πίσω εάν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ