ΕΛΛΑΔΑ

Δρ Γεώργιος Ζώντος: Το Follysis φέρνει την επανάσταση στη μεταμόσχευση μαλλιών

Δρ Γεώργιος Ζώντος: Το Follysis φέρνει την επανάσταση στη μεταμόσχευση μαλλιών

Ο Δρ Γεώργιος Ζώντος, σε αντίθεση με την πλειονότητα των ιατρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταμόσχευσης μαλλιών, συνηθίζει να μιλά μόνο όταν έχει κάτι ενδιαφέρον να πει.

Τις γνώσεις και… τα χέρια του έχουν εμπιστευτεί εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο το κόσμο -ανάμεσα τους πολλές διασημότητες- με άριστα αποτελέσματα, γεγονός που του έχει προσδώσει τον χαρακτηρισμό του σπεσιαλίστα!

Κορυφαίος χειρουργός και ερευνητής με διεθνή επιστημονική καταξίωση, διακεκριμένο μέλος του μεγαλύτερου παγκοσμίως επιστημονικού οργανισμού που ασχολείται με την έρευνα και θεραπεία της τριχόπτωσης, International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS) και πολυβραβευμένος, ο Δρ Γεώργιος Ζώντος μιλάει –αποκλειστικά στο Cnn.gr- για το νέο του επίτευγμα που εξελίσσει την τεχνική εμφύτευσης μαλλιών αλλάζοντας τα δεδομένα στη μεταμόσχευση μαλλιών.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό διαγνωστικό εργαλείο, το FOLLYSIS, που φέρνει την επανάσταση στο χώρο της μεταμόσχευσης μαλλιών αφού μπορεί να προβλέψει πάρα πολλά στοιχεία πριν από μια επέμβαση -κάτι που μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε- προσφέροντας την ευκαιρία παροχής του καλύτερου δυνατού προγραμματισμού σε μια θεραπεία/επέμβαση αποκατάστασης μαλλιών και της παρακολούθησης των ασθενών. Ένα διαγνωστικό εργαλείο που καθοδηγεί αποτελεσματικά τον γιατρό τόσο στην διάγνωση όσο και στη θεραπεία της τριχόπτωσης…

Κάνοντας ένα μικρό διάλλειμα από τις υποχρεώσεις του στην ιδιωτική του κλινική στην Κοπεγχάγη της Δανίας, ο Δρ Γεώργιος Ζώντος, μας μιλά για το νέο του επίτευγμα και όχι μόνο…

Τα επιστημονικά επιτεύγματά σας, σας κατατάσσουν στους πρωτοπόρους του χώρου. Πώς επιτυγχάνετε το στόχο μιας επιτυχημένης μεταμόσχευσης μαλλιών που δεν είναι άλλος από το πολυπόθητο φυσικό αποτέλεσμα;

Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, η φυσικότητα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος μιας επιτυχημένης μεταμόσχευσης μαλλιών. Και αυτό επιτυγχάνεται όταν ο γιατρός συνδυάζει εμπειρία και καλλιτεχνία, ώστε να δώσει στον ασθενή του μαλλιά που δεν ξεχωρίζουν από τα φυσικά. Η γωνία φύτρωσης, η κατανομή, η πυκνότητα των μοσχευμάτων, καθώς και το σχήμα της πρόσθιας γραμμής είναι καθοριστικά για τη φυσικότητα του αποτελέσματος. Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που είναι σημαντικοί στην επιτυχία της μεταμόσχευσης μαλλιών όπως το σωστό πρωτόκολλο, η ικανή ομάδα που θα τη διεκπεραιώσει, η αποτελεσματική αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και φυσικά η βαθιά γνώση του αντικειμένου.

Η Παγκόσμια Κοινότητα του τομέα της μεταμόσχευσης μαλλιών δεν μένει ασυγκίνητη από το έργο σας. Τι σημαίνει για εσάς το βραβείο του πρωτοπόρου της μεθόδου FUE για την εξαιρετική και σημαντική κλινική συμβολή σας στον τομέα της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών με την μέθοδο FUE στην 7η Επιστημονική Συνάντηση της FUE - Ευρώπης (7th Scientific Meeting FUE Europe, στη Μάλαγα της Ισπανίας, το καλοκαίρι του 2018);

Ήταν μια εξαιρετική τιμή και αναγνώριση για τη δουλειά μου σε παγκόσμιο επίπεδο. Και μάλιστα όταν η αναγνώριση αυτή έρχεται από καταξιωμένους συναδέλφους σε ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο, καταλαβαίνετε πως η τιμή είναι εξαιρετικά μεγάλη. Προσωπικά χαίρομαι ιδιαίτερα που το κλινικό και ερευνητικό μου έργο στην τεχνική FUE χαίρει εκτίμησης και αναγνώρισης από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα του τομέα της μεταμόσχευσης μαλλιών.

giatros zontos

Μεταξύ άλλων ο Δρ. Γεώργιος Ζώντος έχει τιμηθεί με το βραβείο του πρωτοπόρου της μεθόδου FUE για την εξαιρετική και σημαντική κλινική συμβολή του στον τομέα της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών με την μέθοδο FUE στην 7η Επιστημονική Συνάντηση της FUE – Ευρώπης

FOLLYSIS: Βελτιώνει θεαματικά την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της διάγνωσης της τριχόπτωσης αλλά και της θεραπείας της

Πρόκειται να ανακοινώσετε κάτι νέο το προσεχές διάστημα;

Πράγματι, είμαι στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσω μέσω του Cnn.gr, πως τον ερχόμενο Νοέμβριο, στο επερχόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταμόσχευσης Μαλλιών, που θα γίνει στη Μπανγκόκ της Ταϋλάνδης και οργανώνεται από την μεγαλύτερη επιστημονική εταιρεία του χώρου την ISHRS, θα ανακοινώσω μια πραγματικά επαναστατική εφαρμογή του υπολογιστικού συστήματος FOLLYSIS. Πρόκειται για ένα σύστημα που αυτοματοποιεί τον υπολογισμό της διαμέτρου των τριχών σε συνδυασμό με την υπάρχουσα πυκνότητα και βελτιώνει θεαματικά την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της διάγνωσης της τριχόπτωσης αλλά και της θεραπείας της, χειρουργικής ή φαρμακευτικής.

Η επιστημονική μας εργασία έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου και προκρίθηκε από εκατοντάδες άλλες προκειμένου να παρουσιαστεί στο μεγαλύτερο επιστημονικό συνέδριο του χώρου.

Πρόκειται για μια επιστημονική ερεύνα αρκετών ετών που γίνεται από εμένα, σε συνεργασία με τον καθηγητή James Harris από τις ΗΠΑ, έναν κορυφαίο και παγκοσμίως καταξιωμένο χειρουργό μεταμόσχευσης και νιώθω εξαιρετικά ευτυχής για αυτήν την συνεργασία.

giatros zontos2

Το υπολογιστικό σύστημα επεξεργασίας εικόνων του τριχωτού, FOLLYSIS υπολογίζει με ακρίβεια σημαντικές παραμέτρους όπως η πυκνότητα τριχών, τριχοθυλακίων, αποστάσεις τριχοθυλακίων, πάχους τριχών, εμβαδά επιφανειών κ.α. Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα δεδομένα προτείνει-κατευθύνει με ακρίβεια τον χειρούργο μεταμόσχευσης μαλλιών να αξιοποιήσει την δότρια ζώνη του ασθενούς πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη κάλυψη με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα μαλλιών

Ποια είναι τα βασικά στάδια που ακολουθούνται στο υπολογιστικό σύστημα FOLLYSIS;

Το FOLLYSIS είναι ένα πρωτοποριακό, πολυδιάστατο, υπολογιστικό σύστημα επεξεργασίας εικόνων του τριχωτού, με σκοπό να υπολογίζει με ακρίβεια σημαντικές παραμέτρους του όπως η πυκνότητα τριχών, τριχοθυλακίων, αποστάσεις τριχοθυλακίων, πάχους τριχών, εμβαδά επιφανειών κ.ά. Στη συνέχεια αξιοποιεί και αναλύει όλα τα παραπάνω δεδομένα και με ακρίβεια προτείνει-κατευθύνει τον χειρουργό μεταμόσχευσης μαλλιών να αξιοποιήσει τη δότρια ζώνη του ασθενούς και να πετύχει τη μεγαλύτερη κάλυψη με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα μαλλιών. Αντιλαμβάνεστε, πόσο σημαντικό είναι αυτό διότι, η δότρια ζώνη του ασθενούς δεν είναι ανεξάντλητη και χρειάζεται να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

FOLLYSIS: Η ποσοτικοποιήση παραμέτρων που μέχρι τώρα ήταν αδύνατο να μετρηθούν το πιο σημαντικό στοιχείο του

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει το FOLLYSIS για έναν ασθενή σε σχέση με τα έως τώρα δεδομένα;

Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί τις πιο μοντέρνες και ακριβείς μεθόδους επεξεργασίας εικόνας και κατάλληλων μαθηματικών μοντέλων του τριχωτού ώστε -με τρόπο αυτοματοποιημένο- ο γιατρός να προβαίνει σε μετρήσεις, που μέχρι τώρα γίνονταν είτε εμπειρικά είτε και καθόλου, είτε με τρόπο χειρονακτικό και μη ακριβή.

Η πιο σημαντική προσφορά του όμως είναι ότι ποσοτικοποιεί σημαντικές παραμέτρους που μέχρι τώρα ήταν αδύνατο να μετρηθούν όπως ο όγκος των μαλλιών. Έχουμε ανακαλύψει μετά από εκτεταμένες έρευνες πως μια τέτοια κρίσιμη παράμετρος είναι το hair diameter index, γιατί μας επιτρέπει να γνωρίζουμε με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια πόσες τρίχες μπορούμε να αφαιρέσουμε από την δότρια ζώνη χωρίς να προκληθεί αραίωση, όπως δυστυχώς συμβαίνει αρκετά συχνά σήμερα σε κάποιους ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα μας δίνει επίσης την δυνατότητα να γνωρίζουμε ποιος είναι για τον συγκεκριμένο ασθενή ο ελάχιστα ικανός αριθμός τριχών ανά τετραγωνικό εκατοστό που πρέπει να τοποθετηθούν σε μια αραιή περιοχή ώστε να μην φαίνεται φαλακρή.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως η διαδικασία της ποσοτικοποίησης είναι απαραίτητη ώστε με απλά νούμερα να αντιλαμβάνεται ο γιατρός και ο ασθενής ποια είναι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας στην αύξηση του όγκου των μαλλιών. Κάτι που όπως καταλαβαίνεται δεν χωρά παρερμηνείες για το τελικό αποτέλεσμα.

giatros zontos3

Το FOLLYSIS αυτοματοποιεί τον υπολογισμό της διαμέτρου των τριχών σε συνδυασμό με την υπάρχουσα πυκνότητα και βελτιώνει θεαματικότατα την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της διάγνωσης της τριχόπτωσης αλλά και της θεραπείας της… Χαρακτηριστικό το κλινικό παράδειγμα στις φωτογραφίες που απεικονίζει το πριν και το μετά στο τριχωτό ασθενούς που χειρούργησε ο Δρ. Γεώργιος Ζώντος

Εν κατακλείδι, ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα του FOLLYSIS που εξελίσσει την τεχνική FUE;

H σημαντικότητα του συστήματος FOLLYSIS είναι πως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις τεχνικές δυσκολίες και ενσωματώσαμε σε μια και μόνο παράμετρο την πυκνότητα και το πάχος της τρίχας. Με απλά λόγια, άνθρωποι με ίδια πυκνότητα τριχών δεν έχουν τον ίδιο όγκο μαλλιών επειδή έχουν λεπτότερες ή πιο χοντρές τρίχες. Αυτό το πρόβλημα, αρχικά μαθηματικό και στη συνεχεία τεχνικό, καταφέραμε να το λύσουμε δημιουργώντας καινοτομία στη διάγνωση και θεραπεία της τριχόπτωσης.

Ποια είναι η έως τώρα εφαρμογή του FOLLYSIS και ποια αναμένεται να είναι η πορεία του στο μέλλον;

Το FOLLYSIS εφαρμόζεται ήδη από εμένα στην κλινική μου πράξη, ενώ προγραμματίζουμε σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα μεταμόσχευσης μαλλιών του εξωτερικού να προβούμε σε περαιτέρω αξιολόγηση και έλεγχο της αποτελεσματικότητάς του πριν βγει για μαζική εφαρμογή από τα υπόλοιπα κέντρα παγκοσμίως.

Μπορείτε να φανταστείτε ποιο θα είναι το μέλλον στην μεταμόσχευση μαλλιών σε 20 χρόνια;

Νομίζω πως είναι δύσκολα να προβλέψεις τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο χώρο αυτό. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πολλές αλλαγές που δεν θα τις φανταζόμαστε πριν 15 χρόνια! Δική μου επιθυμία είναι να συμβάλλω -μέσα από προσωπική ερεύνα και εργασία- στην εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στη θεραπεία και διάγνωση της τριχόπτωσης. Άλλωστε έκτος από ιατρός στη μεταμόσχευση μαλλιών έχω ασχοληθεί, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, με την Ιατρική Φυσική και είναι το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό υπόβαθρο που με παρακινεί προς την κατεύθυνση αυτή. Πάντως σίγουρα ο χώρος αλλάζει ταχύτατα… Το σημαντικό είναι να αλλάζει προς θετική κατεύθυνση και όχι αρνητική. Δυστυχώς, όμως, τα αρνητικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται με ραγδαίο ρυθμό κι αυτό είναι ανησυχητικό.

giatros zontos4

«Έχω κληθεί πολλές φορές να διορθώσω αισθητικά προβλήματα που έχουν προκληθεί σε ασθενείς που έκαναν μεταμοσχεύσεις σε μη πιστοποιημένες κλινικές από μη ιατρικό προσωπικό… Η ISHRS έχει κάνει πολλές αναφορές για αυτό το φαινόμενο επισείοντας την προσοχή των ενδιαφερομένων», τονίζει ο Δρ. Γεώργιος Ζώντος για το φαινόμενο των «πειρατικών κλινικών»

Προσοχή στις «πειρατικές κλινικές» μεταμόσχευσης μαλλιών

Πώς σχολιάζετε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι σε ορισμένες «πειρατικές κλινικές», ιδιαίτερα την Τουρκία, οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται από «τεχνικούς» και όχι από γιατρούς και πέρα από τα αισθητικά προβλήματα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις;

Σε αυτό ακριβώς αναφερόμουν όταν μίλησα για αρνητικά φαινόμενα. Ο χώρος της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι πολλά υποσχόμενος και ραγδαία εξελισσόμενος. Σήμερα μπορούμε να προσφέρουμε πολλά στην αποκατάσταση των χαμένων μαλλιών και να επαναφέρουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την χαμένη αυτοπεποίθηση ανδρών και γυναικών. Υπάρχουν αξιόλογοι συνάδελφοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αλλά υπάρχουν και φαινόμενα όπως αυτά που αναφέρατε, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε πολλές χώρες στον κόσμο. Η ISHRS έχει κάνει πολλές αναφορές για αυτό το φαινόμενο επισείοντας την προσοχή των ενδιαφερομένων. Εγώ στη Δανία έχω κληθεί πολλές φορές να διορθώσω αισθητικά προβλήματα που έχουν προκληθεί σε Δανούς ασθενείς που έκαναν μεταμοσχεύσεις σε μη πιστοποιημένες κλινικές στην Τουρκία από μη ιατρικό προσωπικό. Επιτρέψτε μου να επισημάνω προς κάθε ενδιαφερόμενο πως η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια καθαρά ιατρική πράξη που πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς προκειμένου να είναι ασφαλής σε πρώτη φάση, και από εξειδικευμένους και έμπειρους γιατρούς για να είναι επιτυχημένη…