ΕΛΛΑΔΑ

Λέρος: Αποκάλυψη για την κλοπή των πυρομαχικών

Λέρος: Αποκάλυψη για την κλοπή των πυρομαχικών
ΙΝΤΙΜΕ

Νέες αποκαλύψεις δημοσιεύονται για την απώλεια του στρατιωτικού υλικού από τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο.

Οι πληροφορίες, μέχρι στιγμής, ανέφεραν ότι έχουν κλαπεί αντιαρματικά, αμυντικές χειροβομβίδες και εκρηκτικές ύλες. Σύμφωνα, ωστόσο με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εστία», στα κλεμμένα περιλαμβάνονται και 140 νάρκες κατά προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας όφειλε να τις είχε καταστρέψει βάσει της συμφωνίας της Οτάβα που υπέγραψε το 1999.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να δώσει απαντήσεις, καθώς περίπου 1,5 εκατομμύριο νάρκες θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί έως τον Μάρτιο του 2008, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ η χώρα μας εξακολουθεί να διαθέτει σε στρατιωτικές αποθήκες 400.000 από αυτές.

Αν επιβεβαιωθεί η απώλεια των 140 ναρκών, το ζήτημα αναμένεται να λάβει περαιτέρω διαστάσεις.Συναγερμός στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει θέσει σε συναγερμό όλη τη στρατιωτική ηγεσία προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Αυτό σημαίνει πως οι έλεγχοι και οι ανακρίσεις είναι εξονυχιστικές για όλα τα στελέχη που είχαν και έχουν πρόσβαση στις συγκεκριμένες αποθήκες πυρομαχικών. Η εντολή του υπουργού Άμυνας είναι ξεκάθαρη: «Βρείτε μου τους δράστες πάση θυσία».

Εκτός από τα 10 άτομα που εξετάζουν οι στρατιωτικές Αρχές, γίνονται έρευνες με βάση τις κάμερες ασφαλείας που υπήρχαν στο στρατόπεδο, αλλά και με βάση το ποια στελέχη είχαν και έχουν κλειδιά από τις αποθήκες πυρομαχικών.

Φαίνεται λοιπόν ότι το ενδεχόμενο της κλοπής από εξωτερικούς παράγοντες μάλλον εγκαταλείπεται, αφού από τις εικόνες δεν προκύπτουν ίχνη παραβίασης του στρατοπέδου.

Παράλληλα, εξετάζονται καρέ - καρέ τα υλικά των καμερών ασφαλείας, ενώ, όπως προκύπτει, ουδέποτε ενεργοποιήθηκε κάποιος συναγερμός. Συνεπώς, δεν υπήρξε δολιοφθορά, ούτε διάρρηξη.Οι στρατιωτικές Αρχές εστιάζουν τις έρευνές τους στο ενδεχόμενο να υπήρχε συμμετοχή από μέσα.

Η βάση έχει σφραγιστεί και ήδη από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε το όλο ζήτημα, λαμβάνονται αποτυπώματα και ίχνη γενετικών υλικών τα οποία θα διασταυρωθούν προς ταυτοποίηση.

Την ίδια ώρα, περνούν από κόσκινο τα βιβλία εισόδου - εξόδου της αποθήκης, αλλά και τα αρχεία καταγραφών και απογραφών των οπλικών συστημάτων.

Όλο το προσωπικό της βάσης κατ’ εντολή των αρμοδίων έχει επιστρέψει, ενώ ελέγχονται και στελέχη που υπηρέτησαν εκεί στο παρελθόν.

Στο στόχαστρο ένας αξιωματικός

Στο στόχαστρο βρίσκεται ένας αξιωματικός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αποθήκη και υπέγραψε τις δύο τελευταίες απογραφές, ενώ παρέδωσε την αποθήκη στον νέο οπλονόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, εξετάζονται όλες οι κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους 12 μήνες κατά τους οποίους φαίνεται ότι αφαιρέθηκε ο οπλισμός.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ