ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται η φωτιά στη Ζάκυνθο: «Η νύχτα θα είναι δύσκολη», λέει ο δήμαρχος στο CNN Greece

Μαίνεται η φωτιά στη Ζάκυνθο: «Η νύχτα θα είναι δύσκολη», λέει ο δήμαρχος στο CNN Greece
iNTIME

Δύσκολο αναμένεται να είναι το αποψινό βράδυ στη Ζάκυνθο, όπως είπε στο CNN Greece ο δήμαρχος του νησιού Νικήτας Αρετάκης, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στα χωριά Κερί και Αγαλάς εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα.

Η επιχείρηση κατάσβεσης γίνεται πλέον μόνο από το έδαφος, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν ενισχυθεί σημαντικά, ενώ τα εναέρια μέσα έχουν αποχωρήσει.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης μιλώντας στο CNN Greece έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη νύχτα, λέγοντας πως η εικόνα δεν είναι καλή. «Καιγόμαστε. Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού Κερί, το οποίο έχει εκκενωθεί -αφού οι κάτοικοί του έχουν μεταφερθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ζακύνθου- έχει στηθεί συντονιστικό κέντρο, με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να συντονίζει από εκεί όλες τις ενέργειες των πυροσβεστών και όλων των άλλων εμπλεκομένων στην επιχείρηση.

Μέχρι και αργά το βράδυ δεν κινδυνεύουν σπίτια ενώ τεράστια πυροσβεστική δύναμη έχει περικυκλώσει το χωριό ώστε να το προστατέψει.

Στο σημείο επιχειρούν 171 πυροσβέστες, 52 οχήματα, 2 ομάδες ΜΕΤΠΕ και 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν 13 υδροφόρες και 5 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και του ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά με το πρώτο φως την ημέρας εναέρια μέσα θα αρχίσουν ρίξεις νερού ώστε να βοηθήσουν τις επίγειες δυνάμεις.

Η φωτιά, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ξέσπασε στις 11:00 το πρωί αρχικά στο χωριό Κερί. Από το μεσημέρι, τα μέτωπα της πυρκαγιάς διασπάστηκαν κι η φωτιά, που κατακαίει πευκοδάσος, άρχισε να κατευθύνεται προς το χωριό Αγαλάς.

Εκκενώθηκαν δύο χωριά, κάηκε ένα σπίτι

Οι αρχές άμεσα προχώρησαν στην εκκένωση των δύο χωριών, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν λεωφορεία του δήμου και των ΚΤΕΛ Ζακύνθου.

Πολλοί ακόμη πολίτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή και με δικά τους μέσα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε και η εκκένωση ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή. Με εντολή των αρμόδιων αρχών, τρία λεωφορεία ΚΤΕΛ Ζακύνθου παρέλαβαν 120 άτομα περίπου, που διέμεναν σε ένα από τα ξενοδοχεία, και τα μετέφεραν σε άλλο κατάλυμα στην περιοχή του Καλαμακίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει καεί κατοικία.

Στο νησί έπνεαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας ισχυροί άνεμοι δυσκολεύοντας έτσι το έργο των πυροσβεστών.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα ακόλουθα σημεία:

  • Απαγόρευση κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή Κερί, στην διασταύρωση Λιθακιάς της Επ. Ζακύνθου -Κερίου.
  • Απαγόρευση κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή του Αργαλά, στην διασταύρωση της Ε.Ο Ζακύνθου Κοιλωμένου.
  • Απαγόρευση κίνησης οχημάτων προς την λίμνη Κερίου.

Οι οδηγοί παρακαλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους προς τις παραπάνω περιοχές για να διευκολύνεται η κίνηση των οχημάτων άμεσου ανάγκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ