ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Απεργία: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Σε απεργιακό κλοιό είναι η χώρα από το πρωί, λόγω της κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. 

Στην Αθήνα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) έδωσαν ραντεβού στις 11:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Από τις 10:30 βρέθηκαν στα Προπύλαια τα μέλη του ΠΑΜΕ.

Με κεντρικά συνθήματα «καταργούν τις ΣΣΕ, χειραγωγούν τα συνδικάτα, αντιδρούμε, απεργούμε», καθώς επίσης και «κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους κι έφτασαν στη Βουλή.

Παράλληλα, πορεία πραγματοποίησαν η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, που συγκεντρώθηκαν στα Χαυτεία και κατευθύνθηκαν στη Βουλή.

Το κέντρο της πρωτεύουσας παρέμεινε κλειστό για τα οχήματα μέχρι να ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, μέλη του ΠΑΜΕ παραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου. Στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε στην είσοδο του ΥΜΑΘ.

Κεντρικό αίτημα της των απεργών είναι η απόσυρση του «αντεργατικού» αναπτυξιακού νομοσχεδίου ενώ, παράλληλα, η ΑΑΔΕ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην προώθηση και την ψήφισή του, τότε θα προχωρήσει σε περισσότερες απεργίες.

Απεργία στα ΜMM

Ακινητοποιημένα όλη την ημέρα θα είναι τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και οι συρμοί στο δίκτυο της γραμμής 1 Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ), λόγω συμμετοχής στην 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι σε Μετρό (γραμμή 2 και 3) και τραμ θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάση εργασίας. Συγκεκριμένα, το μετρό θα λειτουργεί από 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ ενώ το τραμ θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς διεκδικούν την άμεση απόσυρση των διατάξεων του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, που αφορούν τα εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικάτων και αγωνίζονται για δημόσιες συγκοινωνίες στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της 24ης Σεπτεμβρίου στις 11 πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Επίσης, σημειώνεται ότι την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τραίνα συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με αφορμή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Τα πλοία είναι δεμένα από τις 6 το πρωί της Τρίτης και θα παραμείνουν στα λιμάνια έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης.

Απεργία στα Σούπερ μάρκετ

Σε 24ωρη απεργία κάλεσε τα μέλη της η Ένωση Υπαλλήλων Εμπορίου, τροφίμων και Σούπερ μάρκετ Αθηνών, Πειραιώς Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αττικής

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλαδικού Σωματείου Τροφίμων αποφάσισε να συμμετάσχει στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που έχουν εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας ΕΚΑ, Ομοσπονδίες πανελλαδικά και η ΑΔΕΔΥ.

Απεργία στις τράπεζες

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η ΟΤΟΕ ζητάει από την κυβέρνηση:

«Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τη Διαιτησία, παρεμβάσεις που εκθεμελιώνουν όλο το σύστημα των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ πυροδοτούν έναν νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης της εργασίας.

Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία.

Να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους και της πλήρους μετενέργειας των όρων τους».

Στάση εργασίας για τους δημοσιογράφους

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 18/9/2019 συνεδρίασή τους και στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας (12.00-15.00) σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια.

Απεργούν, επίσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

ΟΛΜΕ: «Αντεργατικό και αντιαπεργιακό» το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες καλούν νηπιαγωγούς, τους δασκάλους και τους καθηγητές να μετάσχουν στην 24ωρη απεργία. Βασικό αίτημα, αναφέρει η ΔΟΕ, είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Ο αφοπλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος διευκολύνει την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων κατά των εργαζομένων και στην περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Τα συνδικάτα μπορούν να ρυθμίζουν και να διαφυλάσσουν την εσωτερική τους λειτουργία στη βάση δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών που αποφασίζουν με αποφάσεις των οργάνων τους», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση. Η ΟΛΜΕ ακόμη χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αντεργατικό και αντιαπεργιακό» και εκτιμά ότι «προωθεί ένα είδος “ανάπτυξης”, που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι».

Και τα δικαστήρια κλειστά

H Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) συμμετέχει, επίσης, στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η ΟΔΥΕ καλεί τα μέλη της σε μαζική συμμετοχή στην απεργία υποστηρίζοντας ότι «με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί ένα είδος «ανάπτυξη» που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι, καθώς, σύμφωνα με τους δικαστικούς υπαλλήλους, ουσιαστικά επιχειρείται ο εργοδοτικός–κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών».

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση του νομοσχεδίου και ψήφισή του θα κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας

Την κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας στις 24 Σεπτεμβρίου και απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ., ανακοίνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ). Παράλληλα, το ΕΚΑ γνωστοποίησε ότι απεργεί:

 • «Για την εξαίρεση με αδιευκρίνιστους όρους επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις και την επαναφορά των ενώσεων προσώπων.
 • Για την κατάργηση της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας.
 • Για τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές, που ανοίγει το δρόμο των ειδικών οικονομικών ζωνών.
 • Για την κατάργηση της διαιτησίας και απαξίωσης του ΟΜΕΔ.
 • Για τον έλεγχο και τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων από την κυβέρνηση.
 • Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη απόφασης των συνδικάτων, απομαζικοποιώντας και αδρανοποιώντας τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα.
 • Για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει εξαγγείλει και αυτές που ανακοινώνονται (Αεροδρόμιο, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, κλπ).
 • Για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ» σημειώνει το ΕΚΑ».

Στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν επίσης οι παρακάτω Ομοσπονδίες και Σωματεία:

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

 • Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
 • Ομοσπονδία Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών

ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 • Σωματείο ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. (COSCO)
 • Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου
 • Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πρέβεζας
 • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Καβάλας και Θάσου
 • Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών
 • Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου
 • Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και υπηρεσίες, τα καταστήματα και Α.Ε. Αρκαδίας
 • Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών Οικοδόμων
 • Ένωση Λογιστών Θεσσαλονίκης
 • Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λαμίας
 • Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΚΟ ΑΕ
 • Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών
 • Σωματείο Γάλακτος Τροφίμων - Ποτών Νομού Φθιώτιδας
 • Συνδικάτο Οικοδόμων Επαρχίας Θήβας
 • Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Ν. Βοιωτίας "Ο Σπάρτακος"
 • Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Βοιωτίας
 • Σωματείο Εργαζομένων "Eurodrip"
 • Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
 • Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ & Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης
 • Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας & Νήσων Αργοσαρωνικού
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ