ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Δραματικές συνθήκες και τραγωδία με 5χρονο παιδί στη Μόρια

Προσφυγικό: Δραματικές συνθήκες και τραγωδία με 5χρονο παιδί στη Μόρια
ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Μια ανείπωτη τραγωδία ανέδειξε σήμερα τις ασφυκτικές συνθήκες στο προσφυγικό στρατόπεδο της Μόριας.

Ένα φορτηγάκι παρέσυρε και σκότωσε ένα πεντάχρονο παιδί από το Αφγανιστάν. Το δυστύχημα έγινε στην περιοχή του Άη Γιάννη, όταν ένα φορτηγάκι που κινούνταν στο χώρο, καθώς επιχείρησε να στρίψει, πάτησε ένα χαρτόκουτο, μέσα στο οποίο βρισκόταν το παιδί.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πεντάχρονο αγοράκι έπαιζε μέσα σε μια χαρτόκουτα στον αύλειο χώρο κτηρίου που χρησιμοποιείται τόσο από μια επιχείρηση όσο και από μια δομή μιας ΜΚΟ που διένεμε είδη πρώτης ανάγκης σε διαμένοντες στον καταυλισμό της Μόριας.

Σακελλαρίδης: Δεν είναι ατύχημα

Σχολιάζοντας την τραγωδία, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έγραψε στο Facebook: «Αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ατύχημα. […] Όταν έχεις 12.000 άτομα σε χώρο για 3.000, ο θάνατος παραμονεύει παντού και με κάθε τρόπο. Μπορεί να έρθει έτσι μπορεί να έρθει αλλιώς, οι πιθανότητες είναι με το μέρος του θανάτου πάντως. Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τυχαίο περιστατικό για τον θάνατο αυτόν.»

Πάνω από τις 12.000 η Μόρια

Η τραγωδία με το πεντάχρονο παιδί είναι η κορυφή των ασφυκτικών συνθηκών που επικρατούν στη Μόρια. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων οι διαμένοντες στη Μόρια ξεπέρασαν κι επισήμως τις 12.000. Συγκεκριμένα, στις 23/9 καταγράφηκαν 12.022 διαμένοντες σε ένα στρατόπεδο του οποίου οι υποδομές μετά βίας φτάνουν για 3.000. Υπολογίζεται ότι περίπου 7.000 άτομα μένουν σε σκηνές στον καταυλισμό που έχει στηθεί δίπλα στις μόνιμες εγκαταστάσεις. Σε όλο το νησί οι πρόσφυγες είναι 14.277, ενώ οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι περίπου 1.000.

Νέες αφίξεις

Εντωμεταξύ, οι αφίξεις από τα τουρκικά παράλια συνεχίζονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου τις τελευταίες 48 ώρες πέρασαν σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο 832 νέοι αιτούντες άσυλο. Μόνο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας καταγράφηκαν 360 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες σήμερα Τρίτη μέχρι και τις 4 το απόγευμα.

Υπαναχώρηση της κυβέρνησης

Το Οκτώβριο θα εισαχθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα διαδικασία παροχής ασύλου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ, η κυβέρνηση δεν πρόκειται τελικά να προχωρήσει στην κατάργηση του δευτέρου βαθμού προσφυγής για το άσυλο. Στις 31 Αυγούστου μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο Στέλιος Πέτσας είχε ανακοινώσει ότι προωθείται «η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε.»

Στο νέο σχέδιο ο δεύτερος βαθμός παραμένει. Ωστόσο, προβλέπεται η συγχώνευση και απλοποίηση των σταδίων παραπομπής στα διοικητικά δικαστήρια, προκειμένου να γίνεται πιο γρήγορα η έκδοση της τελικής απόφασης και άρα η επιστροφή του ατόμου, που λαμβάνει την απόρριψη, προς την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ