ΕΛΛΑΔΑ

Πλειστηριασμοί: Πάνω από 45.000 οι πάσης φύσεως ιδιοκτησίες που έχουν βγει στο σφυρί ηλεκτρονικά

Πλειστηριασμοί: Πάνω από 45.000 οι πάσης φύσεως ιδιοκτησίες που έχουν βγει στο σφυρί ηλεκτρονικά
PIXABAY

Πάνω από 45.000 είναι πλέον οι ιδιοκτήσιες κάθε είδους που έχουν εκπλειστηριαστεί ηλεκτρονικά στην Ελλάδα πλατφόρμα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων μέχρι και τον Αύγουστο του 2019.

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει σπίτια (ακόμα και πρώτης κατοικίας), οικόπεδα αλλά και αποθήκες, θέσεις στάθμευσης και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του δημοσιογράφου Σωτήρη Σιδέρη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ιστότοπου AthensLive, η οποία βασίστηκε σε εκτεταμένη ανάλυση δεδομένων της πλατφόρμας eauction.gr.

Τα δεδομένα της έρευνας καλύπτουν ολόκληρη τη χώρα σε χρονική περίοδο που εκτείνεται από τις 18 Νοεμβρίου 2017 -όταν η πρώτη ιδιοκτησία εμφανίστηκε στην πλατφόρμα- μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την στιγμή που δημιουργήθηκε η πλατφόρμα, το σύνολο των πλειστηριασμών κυριολεκτικά εκτινάχθηκε. Πιο συγκεκριμένα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στις 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτους είχαν φθάσει συνολικά τις 45.918 την ώρα που μόνο τον Ιουνίο του 2018 είχαν δημοσιευτεί 2.940. Ο εν λόγω μήνας ήταν μάλιστα ο πιο ενεργός στις εγγραφές για πλειστηριασμούς.

Η διεθνώς πιστοποιημένη εκτιμητής ακινήτων, Μερίτα Πέτρου μιλώντας στο CNN Greece τόνισε ότι αυτή η άνοδος οφείλεται μεταξύ άλλων και στη διαφάνεια που εξασφαλίζει η διαδικασία.

«Είναι θέμα διαδικασιών, διότι είναι μια διαδικασία που ο καθένας ξέρει τι χτυπάει, όλα τα ακίνητα έχουν το φάκελό τους, είναι διαδικασία με αρχή και τέλος», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, οι φυσικοί πλειστηριασμοί στο τέλος του Αυγούστου είχαν ανέλθει σε μόλις 9.707, καταγράφοντας σημαντική μείωση σε σχέση με τον αριθμό των ιδιοκτησιών που πλειστηριάζονταν με αυτό τον τρόπο στα τέλη του 2017. Κάτι που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των πλειστηριασμών κάθε είδους -ηλεκτρονικών και μη- σε άνω των 55.000 στη χώρα.

Ειδικότερα πάντως, στις 31 Αυγούστου τουλάχιστον 30.134 ιδιώτες είχαν περισσότερες από μια ιδιοκτησίες στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών ενώ υπάρχει περίπτωση ιδιώτη του οποίου το όνομα εμφανίζεται σε 87 υποθέσεις!

Η βάση των δεδομένων που διαμορφώθηκε από τον δημοσιογράφο μετά από προγραμματιστική επεξεργασία -μαζί με τα έγγραφα που αφορούν σε 22.119 ονόματα των οποίων οι ιδιοκτησίες εκπλειστηριάζονται- είναι προσβάσιμη για τον οποιονδήποτε ερευνητή.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ