ΕΛΛΑΔΑ

Ηγουμενίτσα: Πώς ξεκίνησε η φωτιά στο Olympic Champion - Μεγάλες ζημιές σε φορτηγά

Ηγουμενίτσα: Πώς ξεκίνησε η φωτιά στο Olympic Champion - Μεγάλες ζημιές σε φορτηγά
INTIME/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ασφαλείς είναι όλοι οι επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Olympic Champion» στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στο οποίο το πρωί εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του, πιθανότατα σε φορτηγό.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης του πλοίου και δόθηκε εντολή να επιστρέψει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Από την πυρκαγιά τραυματίστηκαν πέντε άτομα, δύο με εγκαύματα στα κάτω άκρα, δύο με αναπνευστικά προβλήματα και ένα ακόμα στη μέση.

Όλοι μεταφέρθηκαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες εξήλθαν οι τέσσερις από αυτούς ενώ ο ένας παραμένει για νοσηλεία.

Οι υπόλοιποι επιβάτες του πλοίου αναμένεται να προωθηθούν στους προορισμούς τους και με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας με τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία Hellenic spirit καιCruise Europa.



Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς στο «Olympic Champion» η κινητοποίηση ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να αποβιβαστούν άμεσα οι 538 επιβάτες και τα 74 άτομα πλήρωμα, ενώ μετά από συντονισμένες προσπάθειες της πυροσβεστικής η φωτιά έσβησε. Στην περιοχή βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, ένα πλωτό του λιμενικού, ένα ρυμουλκό, ένα πλοιάριο πυρόσβεσης και χερσαία μέσα πυρόσβεσης.

Μέσα στο πλοίο υπήρχαν 94 φορτηγά και 195 ΙΧ. Έντεκα φορτηγά υπέστησαν ζημιές, μικρές και μεγάλες ενώ ένα από αυτά παραμένει στο γκαράζ του πλοίου και πιθανολογείται ότι είναι αυτό από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης αναφερόμενος στο συμβάν, ανέφερε μέσω του facebook ότι «όλοι οι επιβάτες είναι ασφαλείς. Οι συντονισμένες προσπάθειες πληρώματος και Λιμενικού απέδωσαν το καλύτερο αποτέλεσμα».

Την προανάκριση της υπόθεσης για την πυρκαγιά στο πλοίο έχει αναλάβει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Τι αναφέρουν μάρτυρες

Για τα όσα έζησαν πάνω στο πλοίο διηγήθηκαν στο δελτίο του ΣΚΑΪ τρεις επιβαίνοντες.

Όπως περιγράφει μια κυρία, κατάφερε να κατέβει έγκαιρα από το πλοίο ενώ αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.

«Το πλοίο είχε καπνό και ευτυχώς δεν μας έπιασε πανικός», δήλωσε η ίδια.

Μια δεύτερη επιβάτης είπε πως: «Μόλις πήγαμε να ξαπλώσουμε ήρθαν μυρωδιές στην καμπίνα και αμέσως σηκωθήκαμε και φύγαμε. Μετά ακούσαμε και τον πλοίαρχο που είπε να βγούμε έξω».

Ακόμη ένας κύριος ανέφερε πως άκουσε την σειρήνα της φωτιά και είδε τον καπνό από το πλοίο.



Σημειώνεται πως το Olympic Champion ναυπηγήθηκε το 2000, έχει ολικό μήκος 204 μέτρα και πλάτος 26,13.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ