ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: «Ασφυξία» στα νησιά, έκκληση για μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα

Προσφυγικό: «Ασφυξία» στα νησιά, έκκληση για μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

«Ασφυξία» στα νησιά του Αιγαίου προκαλούν για ακόμη μια φορά οι προσφυγικές ροές, καθώς χτες έφτασαν στη Μυτιλήνη 243 άτομα.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποσυμφορηθεί το νησί μέσω της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, η κατάσταση στη Μόρια παραμένει εκρηκτική μετά από τον τραγικό θάνατο μιας γυναίκας από το Αφγανιστάν στο κέντρο την Κυριακή.

Η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σε μια απόπειρα να περιορίσει τις ροές προς τα νησιά του Αιγαίου και να δώσει μια «ανάσα» στα νησιά που σηκώνουν όλο το βάρος του προσφυγικού.

Τη Δευτέρα, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σε μια νέα δέσμη μέτρων, τα οποία, όμως, προκάλεσαν «θύελλα» πολιτικών αντιδράσεων.

ΟΗΕ: Να μετακινηθούν επειγόντως αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα

Χτες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να μετακινήσει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών στην ενδοχώρα.

Ο διεθνής οργανισμός, σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω «κρίσιμη» και τις συνθήκες «ανεπαρκείς και επισφαλείς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τον Σεπτέμβριο οι θαλάσσιες αφίξεις, κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία, ήταν 10.258 και ο αριθμός αυτός ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος από το 2016. Επιπλέον, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου (περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις).

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τα σχέδια για τη μεταφορά στην ενδοχώρα πάνω από 5.000 αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη λάβει έγκριση για να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου, ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέων θέσεων στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, «όπου τα περισσότερα κέντρα λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητάς τους».

Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για προτεραιοποίηση της ανακούφισης της πίεσης από τα νησιά και της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών, ωστόσο σημειώνει ότι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η ταλαιπωρία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς μόνο ένα στα τέσσερα βρίσκεται σε ξενώνα κατάλληλο για την ηλικία του.

Όπως περιγράφει, «περίπου 500 παιδιά στεγάζονται μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση σε μια μεγάλη σκηνή στη Μόρια.

Στη Σάμο, πάνω από δέκα ασυνόδευτα κορίτσια κοιμούνται σε βάρδιες σε ένα μικρό κοντέινερ, ενώ άλλα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στις οροφές των κοντέινερ». Απευθύνει δε έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών ως άμεση προτεραιότητα.

Τέλος, ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του αποφεύγει να σχολιάσει τα μέτρα επιτάχυνσης και αυστηροποίησης των διαδικασιών ασύλου, που ανακοινώθηκαν χτες, καθώς αναμένει να λάβει γραπτώς περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ