ΕΛΛΑΔΑ

Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν θέλει να επιβάλει τις απόψεις της

Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν θέλει να επιβάλει τις απόψεις της
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Την θέση της Εκκλησίας για την καύση των νεκρών, εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται, με αφορμή την ονομαστική εορτή του Μητροπολίτη κ. Μάξιμου.

Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στην επιλογή και την ευθύνη των πράξεων του, ενώ ξεκαθάρισε πως η Εκκλησία, δεν επιδιώκει να επιβάλει την άποψή της, «με τον βούρδουλα ή τη βία».

Συγκεκριμένα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι η Εκκλησία, δεν είναι χωροφύλακας, είναι πατέρας, είναι η μάνα, έχει ένα τρόπο ζωής, παράδοση διδασκαλία, λέει αυτό είναι η αλήθεια. Δεν μπορεί να γίνει χωροφύλακας και να πάρει το βούρδουλα και με την βία να φέρει, να επιβάλει κάτι, γιατί είναι έξω από την διδασκαλία της. Ο ίδιος ο Χριστός μας είπε όποιος θέλει να έρθει κοντά μου, ας έρθει.

Αυτή είναι η αρχή. Αλλά επειδή, πολλά μας πληγώνουν από διάφορες προχειρότητες σε αυτό τον τόπο και γι αυτό, λόγω έλλειψης σοβαρότητας και συνέσεως, έχουμε φτάσει εδώ αυτό τον τόπο, εμείς θα μείνουμε στις αρχές μας και θα υποστηρίξουμε αυτό που λέει η Εκκλησία».

Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε, πάντως, κατηγορηματικά πως δεν είναι επιθυμητό να γίνει «ανάμειξη» αποτεφρωτηρίων και χριστιανικών κοιμητηρίων.

Παράλληλα, προέτρεψε τους δημάρχους που επιθυμούν να προχωρήσουν σε λειτουργία αποτεφρωτηρίων, να αναζητήσουν άλλες εκτάσεις και χωράφια μακριά από τα κοιμητήρια.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, θα βρίσκεται και σήμερα στα Ιωάννινα, για να επισκεφθεί μοναστήρια της περιοχής, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιεί για τους αγιογράφους της Βοιωτίας του 16ου και 17ου αιώνα, καθώς ορισμένοι από αυτού, έχουν βάλει τη σφραγίδα τους, σε μοναστήρια του Νησιού, της Κράψης και της Κληματιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ