ΕΛΛΑΔΑ

Δανειστές και αγρότες κάνουν δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης

Δανειστές και αγρότες κάνουν δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης
Getty Images/Ideal Images

Ασφυκτικός κλοιός δημιουργείται γύρω από το Μαξίμου καθώς από τη μία οι κοινωνικές αντιδράσεις κατά του Ασφαλιστικού και από την άλλη οι συνεχιζόμενες δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις έχουν φέρει την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν στελέχη του υπουργείου με κλιμάκια των θεσμών, ζητήθηκαν δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις .

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τις μειώσεις στις συντάξεις οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν από τα στελέχη του υπουργείου διευκρινίσεις για διάφορα σημεία του νομοσχεδίου, καθώς και στοιχεία για την εθνική σύνταξη, ενώ εξέφρασαν ανοικτά και τις διαφωνίες τους σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς τα θεωρούν ιδιαίτερα υψηλά.

Διευκρινήσεις ζήτησαν οι δανειστές για την εθνική σύνταξη, καθώς ήθελαν να είναι ξεκάθαρο το πόσο που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι και με ποια χρόνια ασφάλισης. Οι πιστωτές και ειδικά το ΔΝΤ ζητούν η εθνική σύνταξη να δίνεται με 20 έτη ασφάλισης σε συνδυασμό με εισοδηματικά κριτήρια.

"Πάγωσαν" στο Νταβός

Αυτό ήταν το δεύτερο «κρύο» που εισέπραξε η κυβέρνηση σε μία μέρα καθώς είχε προηγηθεί το «είναι η εφαρμογή ηλίθιε» του Βόλφκανγκ Σόιμπλε στον έλληνα πρωθυπουργό που χαρακτήρισε τη χθεσινή, δεύτερη μέρα στο Νταβός.
Από το Μαξίμου σχολίαζαν ότι δεν θεωρούν τη συγκεκριμένη φράση επιθετική και πως έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης ενώ ενώ επισήμαναν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητη την «πρόκληση», λέγωντας ουσιαστικά είπε στον γερμανό υπουργό οικονομικών ότι κρατά την Ευρώπη στο σκοτάδι.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι καλό είναι το ενδιαφέρον να εστιαστεί στη συνολική συζήτηση και ιδιαίτερα σε δύο σημεία. Πρώτον ότι ο κ. Σόιμπλε ήταν εξαιρετικά απολογητικός για το οικονομικό αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη. Δεύτερον, στην «αποκάλυψη» του κ. Σόιμπλε ότι ήταν η κυρία Μέρκελ που επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα.

Δύσκολη ήταν και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ καθώς η ισχυρή γυναίκα του Ταμείου επέμεινε στις διακηρυγμένες θέσεις του Ταμείου για ισχυρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα με αιχμή το ασφαλιστικό, αλλά και για την ανάγκη σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Συνεχίζονται τα μπλόκα

Εντωμεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα έγινε η χθεσινή συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών με τον Γιώργο Κατρούγκαλο με τους αγρότες να δηλώνουν ότι «υπάρχει σχέδιο καταστροφής μας και η απάντηση θα δοθεί στα μπλόκα. Δεν σκοτώνουμε την αγελάδα που μας τρέφει» και να ζητάνε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενικό σημείο.

Οι κινητοποιήσεις τους πάντως έχουν μπει σε κρίσιμη φάση καθώς μπλόκα έχουν στηθεί από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Στο μπλόκο της Νίκαιας υπάρχουν πάνω από 2000 τρακτέρ με αποτέλεσμα η Αστυνομία να έχει κλείσει την Εθνική Οδό ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένο να κλείσει για λίγες ώρες η Εθνική Οδός στα Τέμπη όπου ήδη υπάρχουν πάνω από 300 τρακτερ.

Ένα τρίτο μπλόκο, στη Θεσσαλία, έχει στηθεί στις Μικροθήβες , κοντά στον Αλμυρό, με τη συμμετοχή περίπου 600 τρακτέρ, που έχουν παραταχθεί σε διπλή σειρά εκατέρωθεν του οδοστρώματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ