ΕΛΛΑΔΑ

Κατεδαφίστηκαν τα πρώτα «κόκκινα» σπίτια στο Μάτι

Κατεδαφίστηκαν τα πρώτα «κόκκινα» σπίτια στο Μάτι
Alexandros Katsis

Μετά από πολλούς μήνες καθυστερήσεων και αδράνειας οι πρώτες 120 κατεδαφίσεις «κόκκινων» σπιτιών στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής είναι γεγονός. Το γκρέμισμα των χαρακτηρισμένων ως επικίνδυνων και ακατάλληλων για κατοικία σπιτιών λόγω της ανεπανόρθωτης καταστροφής που υπέστησαν από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου του 2018, ήταν από τις πρώτες μέρες ένα πάγιο και επιτακτικό αίτημα των κατοίκων.

Εξίσου αναγκαία είναι και η συγκέντρωση και απομάκρυνση του ιδιαίτερα επιβλαβούς για την υγεία, αμιάντου, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη. Πρόκειται για δύο χρονίζουσες εκκρεμότητες που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της περιοχής και η επισκευή των σπιτιών.

Το Παρατηρητήριο βρέθηκε στο Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και τον Νέο Βουτζά. Ο Τάσος Τέλλογλου συνομίλησε με εργολάβους και κατοίκους και ο Αλέξανδρος Κατσής αποτύπωσε με το φωτογραφικό του φακό τις εργασίες που γίνονται στην περιοχή.

Το Παρατηρητήριο για το Μάτι (https://matiobserver.gr/), μία δράση της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία, παρακολουθεί και καταγράφει βήμα βήμα όλες τις διαδικασίες ανοικοδόμησης της περιοχής και έχει καταλυτικό ρόλο στην επικοινωνία των κατοίκων με τους τοπικούς και αρμόδιους φορείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ